Сух режим за вота ще има в поне 10 общини

...
Сух режим за вота ще има в поне 10 общини
Коментари Харесай

Ден за размисъл: Сух режим за вота в поне 10 общини

Сух режим за вота ще има в най-малко 10 общини в страната. Част от градоначалниците към този момент са издали нарочни заповеди. При едни се не разрешава продажбата и сервирането, а при други е добавена и рестрикция за използването на спиртни питиета. Това важи за магазини, търговски обекти, заведения за хранене и други публични места. Така ще бъде във Видин, Перник, Първомай, Смолян, Харманли, Радомир, Момчилград, Крумовград, Кирково и Шумен. Не са позволени и всеобщите прояви. На някои от местата е конкретизирано, че това се отнася за тези, които са навън и са причина за нарушение на публичния ред.

В обособени общини има изключения за осъществяване на авансово планувани фамилни тържества и ритуали, написа Телеграф. В Шумен са сложили изискване – общината да е авансово известена за сбирката. Точно противоположният е казусът в Смолян. Там локалните ще минат без провеждането на сватби. Именно заради тази причина и заповедта на кмета е още от началото на март, до момента в който в другите обитаеми места са от последните няколко дни. Градоначалникът на Смолян даже е записал, че ритуалният дом би трябвало да предизвестява авансово жителите, които желаят да подписват бракове на 1 и 2 април. Всяка от общините подхожда по друг метод за времевия интервал на възбраните. При едни рестриктивните мерки важат още от предната вечер – 1 април, когато е денят за размисъл, и не престават до края на изборния ден – до 20.00, 21.00 или до 22.00 часа. Има и общини, които са въвели възбраната единствено за деня на изборите. Такъв е казусът в Шумен, Смолян и Кирково. В София, Ямбол и Неделино режимът е по-либерален и възбраните са частични. Там не може да се пие и сервира алкохол единствено в самите секциите и прилежащите им територии. Тази година няма рестрикции за Пловдив, макар че на изборите в края на 2022 година имаше такива.

Партиите и обединенията имат право да изпратят в изчислителните центрове по места по двама свои представители. Това стана след гледище на три от политическите обединения, които желаеха да имат свои хора при въвеждането на изборните резултати в систематичната на „ Информационно обслужване “. При самото регистриране на числата може да участва единствено един човек от партия, без да се пречи на работата на пункта. Тези партийни представители би трябвало да са наложително български жители. Централната изборна комисия (ЦИК) ще афишира междинната интензивност два пъти в изборния ден. Тя ще се мери към 11.00 и 16.00 часа. Окончателната информация за броя на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на протоколите. Секциите стартират работа в 7.00 часа сутринта, а до 7.40 часа РИК би трябвало да подаде данни към ЦИК дали всички са открити и къде липсват членове.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР