Суфражетки преди 100 години са изиграли определяща роля за правото

...
Суфражетки преди 100 години са изиграли определяща роля за правото
Коментари Харесай

Преди 100 години суфражетките постигат правото жените да гласуват


Суфражетки преди 100 години са изиграли определяща роля за правото на английските дами да гласоподават. По това време дамите са имали малко права и никакво присъединяване в политическия живот.

Активистите суфражисти са се борили за правото на глас още от 1870 година Във Великобртания те са били проведени в организацията „ Женски обществен и политически съюз “ от Емелин Панкхърст в Мончестър през 1903 година Тяхното мото е било „ Действия, а не думи “ и те са се изживявали като боркини и активистки в името на идеята си.

Методите им не били нито миролюбиви, нито деликатни. Те чупели витрини, слагали бомби и саботирали електрическата мрежа. Радикалността на дейностите им шокирала английското кралство. Най-зрелищната им акция е бомбен атентат против жилището на премиера Дейвид Лойд Джордж през 1913 година

Същата година Емили Дейвидсън става първата активистка, дала живота с като „ мъченица “ на концепциите си. Тя се хвърля под копитата на коня, който тича за крал Джардж Пети по време на надбягванията Epsom Derby. Много от суфражетките са хвърлени в пандиза, където стартират гладни стачки. Не се знае какъв брой тъкмо дами са членували в организацията на Емелин Панкхъртс, само че публичното мнение е било срещу тях. Жените считали, че суфражетките предават тяхната роля на съпруги и майки.

В началото на Първата международна война Емилин Паркхърст приканва дамите в организацията си да сложат оръжие и да оказват помощ във войната.

Жените публично получават право да гласоподават със същите права като мъжете на 6 февруари 1918 година – 10 години по-късно. Емелин Паркхърст към този момент не е измежду живите, само че името й остава вечно знак на битката на английските дами за пълноправие. Къщата й в Манчестър, където основава своето придвижване, през днешния ден е къща музей. Недалеч от английския парламент се издига нейна бронзова скулптура. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР