Суеверието за фаталния петък, 13-и, е разпространено по цял свят,

...
Суеверието за фаталния петък, 13-и, е разпространено по цял свят,
Коментари Харесай

Седеммачтовата шхуна Томас Лоусън се разби в петък, 13

Суеверието за съдбовния петък, 13-и, е публикувано по целия свят, само че малко на брой могат да обяснят от кое място произлиза теорията, че в подобен ден над главите на всички се изсипват неприятен шанс и несгоди.

Страхът от „ петък,13-и “ се назовава „ параскевидекатриафобия “. Както сами се сещате, думата е гръцка и е формирана от три други - „ параскеви “, което значи „ петък “, „ дека триа “ е „ тринадесет “, а „ уплаха “ е „ боязън “. Според една от най-разпространените теории датата, на която е бил разпнат Иисус Христос, е точно 13-и. Съществува още едно съображение петък, 13-и, да се назова черен. И това е действителен исторически факт.

На 13 октомври 1307 година по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват задържани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от Ордена.

Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други
закононарушения. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и, е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

Британската мълва пък носи следната легенда. В края на 18. век страхът от петък, 13-и, станал толкоз публикуван измежду англичаните, че управляващите на Острова решили обществено да потвърдят глупостта на суеверието. Построили транспортен съд, който бил наименуван „ Петък “. Строителството му стартира ло в петък, 13-и. На вода
бил спуснат също в петък, 13-и, и излязъл в намерено море още веднъж в петък, 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул новина от екипажа.

Досега доста моряци отсрочват под друг предлог да излизат в намерено море в този ден. С съдбовния петък е обвързвано и едно от най-големите корабокрушения на 20. век. В петък, 13 декември 1907 година, един от най-големите за времето си кораби - издигнатата през 1901 годна седеммачтова шхуна „ Томас Лoусън “, се разрушил в рифовете.

На 13 април 1970 година детонация на кислороден контейнер обърква проектите на корабът „ Аполо 13 “ за кацане на Луната. Корабът е изстрелян от
ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята. /Марица.бг
тагове седеммачтова шхуна томас лоусън
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР