Суданските враждуващи главнокомандващи се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня,

...
Суданските враждуващи главнокомандващи се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня,
Коментари Харесай

В Судан се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня, след натиск от САЩ

Суданските враждуващи главнокомандващи се споразумяха за 24-часово преустановяване на огъня, започващо довечера, заяви армията, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън насочи апели към двете страни на фона на яростните сражения в Хартум, при които беше обстрелван американски дипломатически ескорт, съобщи Ройтерс.

Примирието ще стартира в 18 часа локално време и ще трае 24 часа, съобщи пред " Ал Арабия Ти Ви " военачалник Шамс ед Дин Кабаши, член на суданския боен съвет.
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е провел диалози с командващия армията и с водача на паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), чиято битка за власт докара до гибелта на минимум 185 души в цялата страна. Тя провали подкрепяния от интернационалната общественост проект за прекосяване към гражданско ръководство след десетилетия на автокрация и боен надзор.

Лидерът на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемети, чието местоположение не е известно от началото на сраженията, съобщи, че Съюз на българските писатели са одобрили 24-часовото преустановяване на огъня, с цел да обезпечат безвредното прекосяване на цивилните и евакуацията на ранените.

В обява в " Туитър " Хемети сподели, че е " разискал неотложни въпроси " в диалога си с Блинкън, както и че са планувани още диалози. Съюз на българските писатели уточни в изказване, че води непрекъсната борба за възобновяване на " правата на нашия народ " в границите на това, което назовава нова гражданска война.

Блинкън сподели, че по първичните данни нападението против американския ескорт е било осъществено от сили, свързани със Съюз на българските писатели, и дефинира действието като " неразумно ". Той сподели, че всички американски чиновници са в сигурност след случилото се и назова заканите към американски дипломати " безусловно неприемливи ". 

Изтъквайки риска, който спорът съставлява за районната непоклатимост, военачалник Кабаши съобщи, че две прилежащи страни пробват да подкрепят Съюз на българските писатели. Той обаче не посочи кои са те. 

Рано тази заран в столицата на Судан отекнаха изстрели и детонации, чуха се и прелитащи военни самолети, заяви кореспондент на Ройтерс. Жителите на прилежащите на Хартум градове Омдурман и Бахри оповестиха за въздушни удари, които раздрусват постройките, както и за противовъздушен огън.

От събота боевете обгърнаха няколко района в Судан. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец сподели, че е съвсем невероятно да даде филантропична помощ към столицата. Тя предизвести, че здравната система на страната e застрашена от срив.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР