Суданските въоръжени сили и съперничещите Сили за бърза поддръжка в

...
Суданските въоръжени сили и съперничещите Сили за бърза поддръжка в
Коментари Харесай

Удължават примирието в Судан със 72 часа

Суданските въоръжени сили и съперничещите Сили за бърза поддръжка в неделя потвърдиха удължаването на тридневното помирение със 72 часа . Армията сподели, че удължаването се дължи на посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, оповестява РФИ.

Припомняме, че предходното преустановяване на огъня - което беше всеобщо нарушено от двете страни - трябваше да изтече в среднощ в неделя малко повече от две седмици след експлоадирането на конфликти сред поддръжниците на началника на армията Абдел Фатах ал Бурхан и неговия някогашен заместител Мохамед Хамдан Дагло, който командва RSF.

Повече от 500 души са били убити и 5000 ранени, съгласно данни на суданското министерство на опазването на здравето. Десетки хиляди хора са били принудени да изоставен домовете си и да бягат в страната или в чужбина.

В неделя в столицата Хартум военни самолети кръжаха, до момента в който боевете продължаваха по улиците.

Суданската полиция сподели, че чиновници от Централния запас на полицията са били ситуирани в Хартум, с цел да защитят парцелите на жителите от грабежи.

Полицейски чиновници споделиха, че паравоенната част е арестувала 316 " бунтовници, която не удостовери информацията.
 Войната в Судан заплашва с апетит Източна Африка
Войната в Судан заплашва с апетит Източна Африка

Затруднен достъп на филантропичната помощ и нараснали цени заплашват бедстващото и преди спора население

Продължаващото принуждение в Судан може да вкара Източна Африка в филантропична рецесия. За това предизвести в неделя шефът на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации в Германия Мартин Фрик.

" Една трета от популацията на страната гладуваше още преди експлоадирането на боевете, в този момент има дефицит на всичко и цените на храните порастват до небесата ", сподели шефът.

Подобни нараствания на цените има в прилежащите Чад и Южен Судан, като и двете са приели хиляди бежанци от началото на боевете в Судан преди две седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР