Судан е третата по големина африканска държава и е раздирана

...
Судан е третата по големина африканска държава и е раздирана
Коментари Харесай

„Да избягаш от Судан“: Разказ от първо лице на българка и семейството ѝ

Судан е третата по величина африканска страна и е раздирана от спорове към този момент години наред. Преди дни напрежението сред армията и паравоенните организации ескалира и това докара до евакуацията на хиляди непознати жители,  в това число и на 34 българи.

Офанзивата започнаха така наречен " Сили за бърза поддръжка " на 15 април, водени от военачалник Мохамед Хамдан Дагало. Това са някогашни военни и членове на милиции, сражавали се в гражданската война в Дарфур и Южен Судан завършила през 2020 година

Общо 31 българи са поискали да бъдат евакуирани

По данни на Организация на обединените нации от 2003 година до примирието преди три години жертвите са минимум 300 000 души, а бежанците, избягали от спора, са над 2,5 млн. души.

До кървавите вълнения от този месец се стигна след спор сред военачалник Дагало от " Силите за бърза поддръжка " и Абдел Фатах Бурхан, който е шеф на въоръжените сили. Формалната причина за това е предлагането паравоенните структури да се влеят в армията на Судан.

От 15 април до момента Арабската лига прикани за помирение. В петък удължиха с още 72 часа примирието в Судан. Въпреки това обаче има известия за продължаващи боеве. Вашингтон предвижда ново изостряне на спора и прикани жителите си да изоставен страната до 48 часа.

От началото на конфликтите преди две седмици в Судан до момента починаха 500 души, а над 4000 са ранени.

Тя живее в страната към 6 години и в никакъв случай не е виждала подобен въоръжен спор

„ Почти всички, които живеят в столицата Хартум, се изтеглят в най-близките градове “, изясни Нина Атанасова, която е евакуирана от страната, дружно с двете си деца Мария и Мохамед. Съпругът ѝ остава в Судан.

Нина Атанасова благодари на външно министерство.

„ Евакуацията беше доста мъчно, само че се веселя, че съм в България, в сигурност с майка ми “, описа щерка ѝ Мария.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР