Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република

...
Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република
Коментари Харесай

Ще приемат двойно повече македонски студенти в наши университети

Субсидираните от страната места за банкет на студенти от Република Северна Македония в български висши учебни заведения се усилват двойно - от до 150 на до 300. До петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в постоянна форма на образование. Това реши през днешния ден Министерският съвет с изменение в постановлението за приемане на жители на Република Северна Македония за студенти в държавните висши учебни заведения на Република България.

Необходимите спомагателни средства за държавните университети за спомагателните места са в размер на 530 000 лева и ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.

Приетите през днешния ден промени са препоръчани от Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши учебни заведения, която беше образувана през септември тази година. Промените целят разширение и подсилване на образованието като предпочитано направление на българската политика във връзка с Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

С промени в друго държавно разпореждане се дава опция на студенти от българските диаспори, които не имат документ за българско поданство, също да аплайват в българските университети. Става дума за хора от българска националност, които употребяват български език и се самоопределят като българи. Те би трябвало да произлизат от обитаемо място, което е било част от българската страна или Българската екзархия в предишното, или да имат възходящи роднини с имена от българската обичайната фамилна именна система, или да са част от българска общественост или българско малцинство в друга страна.

Същите права се дават и на претендентите от българска националност, само че без български паспорт, в случай че имат особени заслуги за подсилване на българската нематериалност, за запазване на националното съзнание, обичай и просвета измежду българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за образованието си, в случай че са жители на някоя от следните страни: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Измененията влизат в действие от образователната 2022/2023 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР