СУ Черноризец Храбър е най-желаното училище от семействата на първолаци

...
СУ Черноризец Храбър е най-желаното училище от семействата на първолаци
Коментари Харесай

СУ Черноризец Храбър е новият хит сред родителите

СУ „ Черноризец Храбър ” е най-желаното учебно заведение от фамилиите на първолаци за идната образователна година. А от някои от обичайно считаните за елитни школа в центъра има отлив.

Това демонстрира обзор на подадените все още заявки за присъединяване в централизираното електронно класиране за банкет в първи клас в Пловдив. Днес е последният период за подаване на заявки онлайн, на място в учебните заведения приемането на молбите към този момент завърши. Първото класиране ще бъде оповестено на 5 юни.

Почти целият жилищен регион „ Тракия ” напира за СУ „ Черноризец Храбър ”, макар че в квартала има още 3 огромни образователни заведения. Там се стичат и родители от „ Източен ”, които желаят децата им да са по-далече от „ Столипиново ” и този регион за тях се явява граничен, което им носи 2 точки при класирането. Така директно преди приключването на крайния период за кандидатстване тракийското школо, което ще одобри 6 паралелки първолачета наесен, има 188 искащи по първо предпочитание при 144 места, а от второ до пето в листата на желанията си са го показали още 84 фамилии. Това значи, че там няма да могат да влязат по първо предпочитание даже всички кандидатствали от региона и местата ще се разпределят по критерия уседналост - кой е на адрес там 3 и повече години.

В същото време опцията „ чакащи класиране ” в електронната система издава по-малък интерес към учебни заведения, които до момента бяха обичайно измежду най-желаните - ОУ „ Кочо Честеменски ”, ОУ „ Душо Хаджидеков ” и даже ОУ „ Алеко Константинов ”. Две от тях са с нови шефове след последните състезания. И в трите претендентите по първо предпочитание към момента не са достигнали лимита на бройките в паралелките.

В тази акция има доста места по отношение на броя на претендентите, това може да се окаже по-важно от събраните точки, успокояват от общинския отдел „ Образование ”. План-приемът е разчетен за 3483 първолачета. Според системата на ГРАО децата от Пловдив, които навършват тази година 7 година, са към 3899. Опитът от предходни години обаче сочи, че доста от подлежащите на обгръщане в учебната мрежа са в чужбина или към този момент са на различен адрес, само че не са сменили регистрацията. Миналата година да вземем за пример при 4800 деца в сводките на ГРАО действително бяха признати 3170 първолачета. Вероятно съотношението ще е сходно и в този момент. Предвиден е задоволителен запас от свободни места, с цел да се обзет всички и да се даде опция за избор на родителите, разясняват от Общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР