Студентка по астрономия откри 17 нови екзопланети, на едната от

...
Студентка по астрономия откри 17 нови екзопланети, на едната от
Коментари Харесай

Студентка откри 17 нови екзопланети, на едната от които може да има живот

Студентка по астрономия откри 17 нови екзопланети, на едната от които може да има вода в течно положение, заяви в. "Дейли мейл ". Тази планетата е с размерите на Земята и се намира в обитаемата зона.

Мишел Кунимото, която следва в университета на Британска Колумбия, направила откритията си, до момента в който анализирала данни, събрани от галактическия телескоп "Кеплер " на НАСА, предава Българска телеграфна агенция.

Най-вълнуващото изобретение е обвързвано с екзопланетата KIC-7340288, която се намира в обитаемата зона на звездата си и е с 1,5 пъти по-големи размери от тези на Земята. Кунимото разясни, че става въпрос за една от едвам 15 дребни планети в обитаемата зона, които са следени от телескопа "Кеплер ".

Телескопът "Спицър " на НАСА завърши задачата си след 16 години работа

Въпросната екзопланета се намира на разстояние 1000 светлинни години и орбитира на 65 милиона км от звездата си, т.е. отстои на разстояние, което е малко по-голямо от това сред Меркурий и Слънцето. Светлината, която огрява екзопланетата, е една трета от тази, която Земята получава от Слънцето, тъй като звездата, към която орбитира KIC-7340288, е с по-малки размери. Една година на откритата от Кунимото сходна на Земята скалиста планета има 142 дни и половина.

Размерите на най-малката от другите 16 екзопланети се равняват на две трети от тези на Земята. Размерите на най-голямата от тях са 8 пъти по-големи от земните.

Кунимото е прибягнала до директния способ, с цел да търси планети покрай към 200 000 звезди, следени от телескопа "Кеплер ". "Когато планета минава пред звезда, блокира част от светлината й и се понижава яркостта й ", разясни тя.

Кунимото е работила дружно с сътрудника си Хенри Енго от същия университет. Двамата са употребявали телескопа "Джемини Норт " в Хавай, както и данни, събрани от задачата "Гая " на Европейската галактическа организация.

Телескопът "Кеплер " на НАСА бе изстрелян през март 2009 година за да търси планети отвън Слънчевата система. Той изпрати последната си фотография от космоса през септември 2018 година За 9 години и половина е следил 530 506 звезди и разкрил 2662 планети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР