Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“

...
Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“
Коментари Харесай

Президентът на Словения при студенти в ПУ

Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц Мусар през вчерашния ден, оповестиха от висшето учебно заведение. В препълнената четвърта публика бяха разисквани европейските юношески политики и още доста настоящи въпроси.

Президентът на Словения бе посрещната пред входа на Ректората от ректора на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ проф. доктор Румен Младенов и заместник-ректора с сектор интернационална активност и връзки с обществеността – доцент доктор Борян Янев.

В приветственото си слово проф. Младенов акцентира, че ПУ е второто по величина висше учебно заведение в България, в което се образоват над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски, 97 магистърски и 73 докторантски стратегии от 27 упълномощени професионални посоки. Той означи, че висшето учебно заведение е един от десетте проучвателен университети в България и наличието на Наташа Пирц Мусар  му дава съображение да има вяра, че ще бъдат разкрити нови благоприятни условия и вероятности за научен продан сред България и Словения.

Президентът на Словения благодари на ректора за опцията да приказва пред младежите и акцентира, че се усеща добре измежду тях. Тя описа за пътя си дотук като публицист с 15-годишен опит, юрист, притежател на правна компания и президент. Призна, че да се кандидатира за поста е било едно от най-трудните решения в живота й и като самостоятелен претендент е била обект на доста офанзиви от страна на политическите партии в Словения. Подчерта, че мощно има вяра в човешките права, закона и Европейския съюз.

Наташа Пирц Мусар съобщи, че точно младежите ще оформят планетата и ще дефинират новия дневен ред, по тази причина ги прикани да бъдат дейни. Тя очерта пред студентите някои от най-важните световни проблеми, като: климатични промени, неравноправие, беднотия, спорове и други

Президентът на Словения описа за наводненията, които през август предходната година са потопили под вода две трети от страната й. Като позитивен извод от тях е извела солидарността, която другите страни са посочили в този тежък миг. Наташа Пирц Мусар акцентира, че климатичните промени не са далечна опасност, а са напълно действителни и нямаме различна планета – имаме единствено тази и би трябвало да се грижим за нея.

Друга идея, която регистрира като изключително значима, е битката против неравенството, бедността и общественото изключване. Тя означи също, че сега в света има 52 военни спора, което е най-високият брой за последните 100 години.

Наташа Пирц Мусар приказва и за идните избори за членове на Европейския парламент. Тя изясни, че и в Словения, където популацията е едвам към два милиона, ползата към тази акция е невисок. Призова студентите да гласоподават, тъй като всеки глас има значение.

В умозаключение президентът на Словения се обърна към студентите като част от цифровото потомство, от което зависи бъдещето на световното общество. Тя акцентира, че четенето и информираността ще донесат смяната и ще дефинират бъдещето. Сподели, че има интерес към тематиката за изкуствения разсъдък, към неговите преимущества и дефекти.

Последваха въпроси от студенти по тематиките за присъединяване на младежите в Словения в ръководството и обществото, за опциите за партньорство сред България и Словения, за програмата Еразъм и други. Дискусията се организира на британски език, а водещ беше доцент доктор Борян Янев – заместник-ректор на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ с сектор интернационална активност и връзки с обществеността.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР