Студенти от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) започнаха изграждането

...
Студенти от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) започнаха изграждането
Коментари Харесай

Студентски реактор за термоядрен синтез дебютира в Австралия

Студенти от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) започнаха построяването на термоядрен реактор въз основата на токамак. Основният проблем при нуклеарния синтез до момента е основаването на условия, при които производството на сила от реакцията да надвишава разноските за нейното протичане.

Токамакът съставлява вакуумна камера с форма на поничка, заобиколена от мощни магнити. Те се употребяват за нагряване и надзор на водородните атоми до извънредно високи температури. Реакторът се създава като част от програмата на университета за отвесно интегрирани планове (VIP), която предизвиква студентите да вземат участие в дълготрайни и огромни планове под управлението на научен ментор.

Патрик Бър, учител в UNSW, акцентира, че студентите, участващи в плана, ще създават решения на огромни инженерни проблеми. Целта на плана е не толкоз да се генерира сила от термоядрен синтез, едвам се въодушеви идващото потомство новатори и да им се помогне да осъзнаят по какъв начин могат да дадат важен принос за света.

Въпреки че плануваното токамак устройство е малко – единствено 1х1 метър – основаването му ще изисква от студентите да работят с високи напрежения и да усвоят умения, използвани в области като сериозната инфраструктура, превоза и космоса.

Екипът ще работи и върху разбора на общественото влияние на технологията. Бър посочи, че от време на време в нуклеарната промишленост инженерингът изпреварва публичното мнение, а този план ще се стреми да свърже промишлеността на нуклеарния синтез и обществото.

Очаква се работещото устройство да бъде въведено в употреба до две-три години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР