Студенти от специалност Църковна живопис в Академията за музикално, танцово

...
Студенти от специалност Църковна живопис в Академията за музикално, танцово
Коментари Харесай

Студенти изографисват храма в кв. Изгрев

Студенти от компетентност „ Църковна живопис ” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще рисуват светии, чиито облици да красят храма „ Св. оракул Илия ”. Първоначално отец Ангел от единствената черква в кв. „ Изгрев ” възнамерявал да се създадат фрески. Оказало се, че преди този момент би трябвало главен ремонт, с цел да е здрава основата на стените, върху която ще се положат боите.

Понеже няма пари за това, от църквата минали на проект Б - светците ще бъдат изографисани върху дървена основа, а след това паната ще бъдат окачени. Доц. Дечко Дечев и брачната половинка му доцент Елена Дечева от АМТИИ са изработили безплатно план за „ стенописите на гвоздей ”, а студентите ще се заемат с изографисването, което ще се извърши отново под тяхно управление.

Идеята е изображенията да бъдат на северната стена в храма. В горната част ще има 9 от така наречените медальони, като 5 от изображенията ще са квадрат, а четири - с кръгла форма. Под тях сред високите прозорци със сводове ще има още двама светии, изобразени в цялостен растеж. Отец Ангел възнамерява на горния ред да бъдат изографисани български светци, да вземем за пример Злата Мъгленска, Св. Иван Рилски. Фигурите в цялостен растеж пък ще са на светци воини.

Дарители към този момент са обезпечили сума, която е нужна, с цел да се задвижи работата. Колко ще коства цялото начинание, е мъчно да се каже поради дърводелската част, която е по-особена. По план основата на гигантските икони за окачване ще е от пропит шперплат. Трудното идва от изработването на кръглите рамки, които да са от иглолистна дървесина, всяка с диаметър 70 см.  

В храма сега има единствено един стенна живопис в олтара, за който след това ще се търсят пари за реституция.

Междувременно отец Ангел продължава подобренията в двора. След като към този момент е изравнено равнището на площадката пред храма, там се оформя градина с два „ кръга ”, във всеки от които свещеникът възнамерява да посади кипарис. В дъното пък следва да се оформи заслон и на храмовия празник, който е в разгара на лятото, там да се вари курбанът, а миряните да има къде да поседнат на сянка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР