Студенти от сдружение „Мост през вековете“ правят опит да спасят

...
Студенти от сдружение „Мост през вековете“ правят опит да спасят
Коментари Харесай

Студенти се опитват да спасят издателството на Любен Каравелов в Букурещ

Студенти от съдружие „ Мост през вековете “ вършат опит да спасят постройката в центъра на Букурещ, дарена на Любен Каравелов за неговото издателство. Солаковият хан e издигнат през 1859 година от братя Солакулу от Свищов и дълги години е бил огнище на българското революционно дело. От повече от 60 години обаче този исторически център на българското възрождение, който през днешния ден е Европейски културен институт, тъне в давност и съсипия.

„ Все още се води като частен парцел и от много години, може би повече от 40, се вършат опити да бъде избавена, в това число от жители от Румъния, само че от наша страна нито една институция, нито едно министерство не демонстрира интерес “, споделя Николай Чакъров от сдружението, основател на концепцията.

Докато се води битка за собствеността на парцела и неговото предопределение, ханът, който е с над 1000 кв. м застроена повърхност, над 100 стаи, украсени с алафранги, дълбоки зимници-складове и голям двор, стартира да се разрушава и става рисков за близките.

„ Сградата към този момент е в плачевно положение. Останала е безусловно една фасада с плочата на Любен Каравелов начело, на която е изписано, че там е била неговата печатница “, изяснява Чакъров и добавя, че единственото, което сега се вижда, е релефът с главата на Каравелов, който е откраднат и продаден на вторични първични материали.

В тази постройка Любен Каравелов е издавал вестниците „ Свобода “, „ Независимост “ и „ Знаме “. Едни от най-видните ни борци за независимост – Христо Ботев и Васил Левски, са намирали леговище точно в нея и са я употребявали за подготовка на протести. На това пропито с история място е свикано и събранието на БРЦК, на което Левски е определен за деятел на вътрешната организация в България.

Обединени от концепцията Солаковият хан да остане като жива част от българската история, студентите от младежкото историческо съдружие „ Мост през вековете “ слагат началото на Инициативен комитет, в който ще бъдат поканени всички министерства и видни български общественици, за да се събере цивилен суверенитет, който да покаже, че България има желание да избави тази постройка като монумент на културата.

„ Идеята е да се запази, реставрира и да се трансформира в Български културен център, който да резервира историческата ни памет “, споделя Николай Чакъров. По негови думи проектът за възобновяване на постройката към този момент е подготвен, остава единствено двете страни да осъществят разговор и да стигнат до консенсус. В противоположен случай това няма да е първият исторически хан, който страната ни губи.

Скоро ще бъде оповестена и онлайн подписка, която всеки жител може да разпише и по този метод да способства за спасяването на Солаковия хан и това, което ни е останало като история в него.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР