Студенти от пет държави си дават среща на ХI Международен

...
Студенти от пет държави си дават среща на ХI Международен
Коментари Харесай

Студенти от пет държави пристигат за фестивала Виа Понтика в Балчик

Студенти от пет страни си дават среща на ХI Международен фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика " в Балчик от 10 до 18 септември.Читалище "Паисий Хилендарски " и Културен център "Двореца " още веднъж ще бъдат сцена на млади художници, музиканти, артисти от университети в Черна Гора, Сърбия, Македония, Румъния и България. Младежкият конгрес се провежда от Сдружение "Виа Понтика-2010 " с изключителното финансово подпомагане на община Балчик, заяви Българска телеграфна агенция.

Началото ще бъде сложено на 10 септември с комедийния офис-трилър "Методът Грьонхолм " с присъединяване на Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин, оповестиха уредниците.Тазгодишното издание на празниците ще бъде намерено от Красимир Ранков - ръководител на Сдружение "Виа Понтика - 2010 ", и кмета на община Балчик Николай Ангелов. Своеобразен акцент във фестивалната стратегия тази година ще бъде калиграфията.

Паралелно с изложбата на студенти от Ниш, Белград, Букурещ и София, в границите на форума ще се организира и креативно ателие по краснопис. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. доктор Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант в катедра "Плакат и образна връзка " в Националната художествена академия в София. Сред гостуващите събития са фотографската галерия на Дамян Хаджииванов "Маски? II " и спектакълът "Нирвана " на Драматично-куклен спектакъл "Васил Друмев " - Шумен. "Прелестите на изневярата " и "Плешивата певица " са акцентите в театралния плакат на феста. В залата на Културен център "Мелницата " и в Каменна зала в Двореца ще се показват студенти, учещи актьорско майсторство, от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски " и от Университетския спектакъл в Нов български университет. Най-малките фенове ще бъдат очаровани със "Седемте козлета и вълкът " и "Таласъмът Тропалан ". Тази година обичайна галерия живопис ще сплоти създатели от Македония, Черна гора, Румъния и България. Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет "Анимато " от Университета по изкуствата в Белград и взаимната изява на Дуо "Колаж " и ученици на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров ". В заключителния концерт на 18 септември в читалище "П. Хилендарски " ще бъдат показани песни от известни мюзикъли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР