Студент е починал от птичи грип H5N1 във Виетнам по

...
Студент е починал от птичи грип H5N1 във Виетнам по
Коментари Харесай

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е умрял от птичи грип H5N1 във Виетнам по данни на Департамента по превантивна медицина.

21-годишният мъж е получил признаци на тресчица и кашлица на 11 март. Седмица по-късно се е явил в медицинския център " Нинх Хоа " в източната виетнамска провинция Кханх Хоа, където му е сложена диагноза пневмония и е трансфериран в общата болница в Кханх Хоа.

На 20 март пробата на студента за високопатогенна инфлуенца по птиците е позитивен, а спомагателните проби, извършени два дни по-късно в Пастьорния институт в Нха Транг, демонстрират, че пациентът е инфектиран с подтип H5N1. 

Известно е, че този вариант на птичия грип провокира смъртоносни епидемии измежду дивите и домашните птици и от време на време заразява хора. 

" Поради сериозното развиване на заболяването пациентът умря на 23 март ", пишат в преведено изказване представители на Министерството на здравеопазването на провинция Тай Нин.

Разследването посочило, че студентът, който е записан в университета в Нячанг, е отишъл да лови диви птици преди и след Лунната нова година на 10 февруари. Въпреки това в региона, в който той е ловувал, покрай град Нин Хоа, не са докладвани заболели или мъртви птици.

Студентът живеел със фамилията си в село покрай Нинь Хоа.

" Случаите на непосредствен контакт с пациенти са включени в листата и здравето им се следи всекидневно ", пишат представителите в изказването.

" До момента не са открити нови случаи. "

Според изказването от 2003 година насам 128 души са били инфектирани с птичи грип H5N1 във Виетнам, а 65 от тези случаи са приключили със гибел. По данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в международен мащаб за същия интервал са регистрирани повече от 880 спорадични случаи на заразяване на хора в 23 страни. От началото на 2024 година във Виетнам са регистрирани шест огнища на вируса в птичи стада, като през декември 2023 година Министерството на здравеопазването на страната предизвестява за риск от предаване на вируса от птици на хора.

Птичият грип може да премине от птици на бозайници, в това число и на хора. Вирусът е регистриран при близо 50 типа бозайници - в това число лисици, тюлени и полярни мечки - и неотдавна за първи път беше открит при наедрял рогат добитък. Не са известни случаи на предаване на птичи грип от бозайник на човек или сред хора, а рискът от заразяване е стеснен до хората, които са в директен контакт със инфектирани животни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР