Студеното време може да доведе до замръзване или хипотермия, което

...
Студеното време може да доведе до замръзване или хипотермия, което
Коментари Харесай

В мразовитите дни се опитвайте да дишате само през носа

Студеното време може да докара до заледяване или хипотермия, което може да засегне белите дробове, само че те са най-застрашени от въздуха. Когато въздухът е изсъхнал и леден, той може да провокира бронхоспазъм и чувство за стягане в гърдите. Причината е, че белите дробове се натоварват, с цел да овлажнят сухия въздух и по този начин той може да възникне като дразнител. Вдишването на леден въздух може да аргументи и чувство за парене при доста ниски температури.

Тези с белодробнни болести могат да бъдат мощно повлияни от студеният въздух. При случаи на хронично обструктивно белодробно заболяване, бронхоспазмите могат да усложнят признаците от болестта и да създадат дишането съвсем невероятно, пише puls.bg. А при тези със болести като астма студеният въздух може да утежни към този момент наличните признаци.

Белодробната хипертония е друго положение, което може да бъде влошено посредством дишане на леден въздух. Въздухът в допълнение може да свие кръвоносните съдове в белите дробове и да направи кръвообращението към органите затрудненио. Влошаването на това положение може да докара до сърдечна непълнота. Един от методите, по които стесняването на тези кръвоносни съдове се показва е в пръстите на краката и на ръцете – те могат да придобият виолетов отенък.

Препоръчва се да се понижи или спре физическа интензивност, когато на открито е студено, тъй като тренировката може в допълнение да натовари белите дробове и да предразположи към инфектиране. Физическото натоварване на дробовете понижава способността им да овлажняват и стоплят въздуха, което може да докара до трайното им увреждане.

При прекарването на време на открито е най-ефективно дишането през носа, а не през устата – носът е по-ефективен в овлажняването на въздуха. Носенето на шал или маска, която прикрива носа и устата също е целесъобразно, с цел да могат да запазят топлината и влагата си, с които да смекчат резултатите от навлизащият в дробовете въздух. Макар и прекарването на време на открито да е евентуално рисково за белите дробове, затворените пространства също имат своите рискове - близостта с други хора, топлата конюнктура и понижения приток на пресен въздух могат да предразположат към разпространяването на патогени, което да докара до евентуални инфекции. Препоръчва се обществени събития да се случват на открито, или в добре проветрени пространства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР