Студеното време и топлата камина събират приятелите, а каква по-добра

...
Студеното време и топлата камина събират приятелите, а каква по-добра
Коментари Харесай

Тъмното пиво се налива бавно, а пяната не излиза извън ръба на чашата

Студеното време и топлата камина събират приятелите, а каква по-добра компания за диалозите от бутилка тъмна бира. 

Пенливото пиво е и най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка въобще след водата и чая. Тъмният малц, от който се създават тази бира, й придава и характерния цвят. 

Консервативният усет на българския консуматор мъчно се пречупва. Това е и повода през зимните месеци да се употребяват повече тъмни бири у нас. Около 90% от продажбите на напитката в страната са точно в интервала октомври - март, споделя изпълнителният шеф на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. А специалистите на Съюза на пивоварите в България означават, че през последните години пораства броят на феновете на тъмната бира у нас. Освен положителните си вкусови качества, редица научни доказателства сочат, че тъмното питие е богато на потребни за човешкия организъм субстанции. Тъмните марки също съдържат типичните за светлата бира антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В. Тези качества обезпечават на това пиво неизменно място в портфолиото на всички пивоварни и на трапезата на феновете на хубавото пиво.

Четири са българските марки, които поддържат традицията да се пие тъмно питие у нас - " Болярка мрачно ",  " Stolichno Bock ",  " Ломско потър " и " Леденика мрачно ".

През 1994 г.  " Загорка "   се причисли към фамилията на Heineken. Stolichno Bock Beer е достоверно мрачно питие. От 2012 година то се предлага в кен 0.5 л, в стъклена бутилка от 0.4 л и наливно. То е единствената бок бира, създавана в България. Отличава се с мрачен червеникавокафяв цвят с гранатови отражения. Характерен акцент в аромата на " Столично " е мощният карамел, който участва и във усета дружно с нотки на кафе. Алкохолното наличие е 6.5 %. Бирата се сервира охладена до 5°С. Най-подходяща за поднасяне на тази бира е чашата вид " лале ", наподобяваща чаша за коняк. 

" Болярка ВТ "   е правоприемник на пивоварната на братя Хаджиславчеви " Великотърновско питие " АД. Предприятието е раздържавено посредством всеобща приватизация през 1997 година. " Мел инвест холдинг " АД става мажоритарен притежател с притежаваните почти 90% от общия капитал. Останалите акции са разпределени сред дребни акционери.

Пивоварна „ Болярка “ е напълно българска компания, ситуирано във Велико Търново. В портфолиото й е " Болярка мрачно ".  Разпознава се по наситения карамелен цвят и компактност. Характеризира се с изискан мирис на карамел с нотки на кафе. Препоръчителна температура за консумация:   9 - 10°С. Може да се откри в стъклена бутилка /0.5 л/, кен и РЕТ /2 л/.

" Ломско питие "  е правоприемник на учредената от чешките братя Милотин и Хозман в далечната 1894 година пивоварна в крайдунавския град Лом. Основни акционери в сдружението са " Би Джи Ай Проджектс " ООД (49.96%) и " БГ Томи " ООД (12.52%).

Пивоварната е известна със своето " Ломско Портър " - именитото й мрачно питие. То е с мирис на естествен шоколад и еспресо, усет изначало сладостен, най-после с подчертана нотка на препечена коричка домакински самун. Произведено е от особено подбрани немски ечемичени малцове и два вида хмел от бирена квас от институт Weihenstephаn и изворна вода. Тя е с алкохолно наличие 6% и е в стъкленеа бутилка от 0.5 литра. 

Пивоварната традиция в Мездра се продължава от " Леденика България 1964 " ЕООД. След продължителни финансови проблеми от 2009 година насам, спирания и дефинитивно прекъсване на производството (2012 г.) пивоварната  " Леденика "  е купена от сдружението, което е благосъстоятелност на " Литекс комерс " АД, Ловеч, през 2013 година. Купувачът закупи индустриалните мощности в Мездра и комерсиалните марки на " Леденика " и " ММ " АД. Обновеният цех е открит публично през юни 2014 година.

В комерсиалния подбор на компанията е " Леденика мрачно ". Произвежда се от особено подбрани сортове хмел от Германия. Пивото е с присъщ мрачен цвят, характерен карамелов мирис и усет и с приятна мъка. Би се харесала на клиенти, които обичат по-тежки бири с по-висок алкохолен градус /5.5%/. Любителите на " Леденика Тъмно " могат да я намерят в кен от 0.5 л и в РЕТ /2 л/.

" Бритос "  е най-младата българска бирена фабрика, открита през 2012 година във Велико Търново. Тя работи с едни от най-модерните и високотехнологични уреди на Балканския полуостров. Името на бирата е въодушевено от думата, с която съгласно някои източници античните траки са наричали бирата - " бритос ".

Бритос Black Brew е сезонното предложение на пивоварната за зимните месеци. То се подготвя от четири типа специфични малцове. Бирата е с очебийно кондензиран мрачен лагер с изразителен мирис на кафе, леки нотки на мрачен шоколад и бисквити, с плътна пяна. Може да се опита от стъклена бутилка /0.5 л/ и РЕТ. 

 

Температурата за дегустация и сервиране

на тъмната бира е малко по-висока от нормалната - нормално 10 градуса или малко над тях, с цел да се усетят нейните качества. И, естествено, като всички питиета, съобразени със зимния усет на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.

И още една загадка на тъмното питие. За да усетите усета на тъмното питие, консумирайте го с шоколад.

Според специалистите по бизнес етикет не е демонстрация на неприятен усет да се пие бира и на най-изискани събирания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР