Студено е. Говорим за опасен студ. Студ, който може да

...
Студено е. Говорим за опасен студ. Студ, който може да
Коментари Харесай

Какви мерки трябва да предприемем при измръзване

Студено е. Говорим за рисков мраз. Студ, който може да ви лиши от крайчетата на носа, ушите, брадичката, пръстите на ръцете или краката, в случай че не внимавате. Нарича се измръзване и се получава, когато кожата и тъканта под нея замръзнат, което може да се случи доста по-бързо, в сравнение с можете да си визиите, заяви Си Ен Ен.

Какво предизвиква измръзването?

Измръзването не зависи единствено от външната температура. Влияние оказва и факторът на изстудяване от вятъра. С увеличение на скоростта напразно телата ни се охлаждат по-бързо, което води до намаление на температурата на кожата. По-голямата надморска височина също може да усили скоростта, с която кожата може да замръзне.

Националната метеорологична работа в Съединени американски щати е основала таблица за студения вятър, която демонстрира времето, което може да отнеме измръзването при разнообразни температури и скорост напразно. Индексът е тестван върху модели на човешко лице.

Например, в случай че е -17,8°C и е безветрено, вероятността да измръзнете е относително дребна. Ако добавите вятър със скорост 25 км/ч, измръзването ще стартира след 30 минути. Ако вятърът се усили до над 80 км/ч, ще са нужни единствено 10 минути, с цел да измръзнете.
Кожата ви ще измръзне за едвам 5 минути, в случай че сте на открито при -31,7°C и скорост напразно малко над 40 км/ч.

Кой е изложен на риск?

По-податливи сте на измръзване, в случай че пушите, приемате медикаменти, наречени бета-блокери, имате неприятно кръвоснабдяване на краката, диабет или синдром на Рейно, положение, при което мощните страсти или ниските температури провокират конвулсия на кръвоносните съдове и блокират притока на кръв към крайниците.

Възрастните хора и хората, които живеят на открито, без уместно облекло, отопление и храна, също са изложени на висок риск, както и туристите и ловците, които не са облечени вярно и остават навън прекомерно дълго.

Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) също сигнализира, че всеки, който използва прекалено количество алкохол или противозаконни опиати, е изложен на висок риск. Въпреки че може да имате чувството, че тялото ви е по-топло, в реалност температурата на тялото и кръвното ви налягане спадат.

И несъмнено, вероятността да получите измръзване е по-голяма, в случай че не сте облечени уместно за времето.

Как наподобяват измръзванията?

Измръзване от първа степен: Първата степен на измръзване постоянно се назовава " ледена кожа " и стартира със зачервяване и чувство за иглички. В този случай бързо се измъкнете от студа, с цел да избегнете по-нататъшно увреждане на кожата.

Лекото измръзване по тялото може да се затопли със личната ви телесна топлина; пробвайте да вземем за пример да пъхнете пръстите си в подмишницата. Затоплете зачервените пръсти на краката си с потапяне в топла, само че в никакъв случай гореща вода за най-много 30 минути. Тъй като няма да можете да разберете с тези зачервени пръсти, изпробвайте водата с друга част на тялото, с цел да сте сигурни, че е подобаваща. Затоплете още веднъж ушите, носа и бузите с топли кърпи, накиснете ги още веднъж и ги използвайте неведнъж.

Подгответе се за малко болежка, до момента в който измръзналите сектори се съживят. Ще разберете, че стоплянето е завършило, когато кожата е мека и всички чувства са се върнали. " Но не използвайте печки или подложки за стопляне ", предизвестяват от CDC. Тези изтръпнали елементи не могат да дефинират температурата и могат елементарно да се изгорят, до момента в който се затоплят.

Измръзване втора степен: " Повърхностно измръзване " е вторият стадий. Той е прочут като измръзване от втора степен и стартира, когато кожата ви стартира да става светлобяла или сиво-жълта вместо алена. Тя може даже да стартира да наподобява синя. В кожата стартират да се образуват ледени кристали и тя може да стане твърда и да изтръпне откъм чувства. Някои хора споделят, че чувството е " восъчно ".

Тъй като болката и зачервяването отшумяват, за жалост хората постоянно не осъзнават какво им се случва. Не след дълго обаче кожата може да се затопли и да стартира да се подува, което е симптом, че е настъпило увреждане на тъканта. Това е моментът, в който е належащо бързо здравно лекуване, с цел да се предотвратят по-нататъшни, по-сериозни увреждания.

Незабавното стопляне е от основно значение, само че то би трябвало да бъде осъществено деликатно от подготвени медицински експерти, които незабавно ще увият потърпевшия сектор, с цел да го предпазят. Понякога могат да се появят мехури, цялостни с течност, а кожата може да щипе, да гори и да се подуе фрапантно.

Измръзване от трета степен: " Дълбокото измръзване " е идващият стадий, при който кожата може да наподобява синя и изпъстрена с петна и да изтръпва от болежка и мраз. Могат да се образуват цялостни с кръв мехури. Мускулите наоколо до зоната може да не работят вярно. На този стадий има заплаха от формиране на кръвни съсиреци и ще се нуждаете от противосъсирващи лекарства, които да усилят притока на кръв към региона.

Медицинската помощ е от решаващо значение на този стадий, с цел да се избегне ампутация на наранената тъкан. В взаимозависимост от сериозността на пострадването тъканта може да наподобява черна и да се усеща твърда след стоплянето ѝ. Ако тъканта е умряла, развой, наименуван гангрена, може да се наложи мъртвите сектори да бъдат изрязани или ампутирани. Понякога може да се стигне и до дълготрайни увреждания на мускулите, сухожилията, нервите и костите в региона.

Как се лекува измръзване:

Ако няма опция за незабавна здравна помощ, увийте засегнатите сектори в стерилни превръзки, като деликатно разделите наранените пръсти на ръцете и краката един от различен. Но се пробвайте да движите засегнатите области допустимо минимум, с цел да избегнете по-нататъшно увреждане на тъканите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР