Студът ни напомни, че за да течеживотът ни нормално е

...
Студът ни напомни, че за да течеживотът ни нормално е
Коментари Харесай

А. Иванов: ЧЕЗ може и да развали сделката

Студът ни подсети, че с цел да течеживотът ни обикновено е належащо сериозната енергийна инфраструктура да работи на едно доста положително равнище. Това каза  Антон Иванов Българския енергиен и минен конгрес за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “. Той разяснява, че договорката за ЧЕЗ е значима за енергетиката освен поради цената си, само че и поради енергийната сигурност.

„ Говоря за енергийната част. Това, че има национална сигурност, че има финансов надзор, това го позволявам, само че, в последна сметка, когато ви изгори бушона, надали викате от РПУ-то някой да го смени “, съобщи той и посочи, че никой не е оповестил обществено желанията за личния състав, който сега работи в ЧЕЗ. „ Не беше изработен опит да се показва, че към този момент има изясненост по този въпрос, че има поети задължения и че няма да се изгубят хора. Двадесетина души да изоставен такова сдружение и то след това с години не може да възвърне естествената си работа “.

Вероятно Върбакова и чешките ѝпартньори ще си приказват, че се е трансформирала генерално ситуацията, в която те са готвили договорката и процедурата би трябвало да се промени, добави Иванов и разясни, че след сключването на договорката страната има „ извънредно доста принадлежности “, с които да въздейства на активността на енергоразпределителното сдружение, в случай че то не извършва отговорностите си, в това число лишаване на лиценза:

Влизане на страната в сдружението ще породи други и много проблеми, по мое непретенциозно мнение. От една страна, ще имаме проблем с европейското законодателство в региона на енергетиката, а от друга ще извади още веднъж на дневен ред настоящи проблеми, които имаме, тъй като страната към този момент е има доминация в енергетиката, а това, от позиция на европейското законодателство, не е добра процедура, меко казано. Тоест, с придобиване на надзорен дял, тъй като за такова нещо се приказва, в едно сдружение, което е разпределително сдружение, страната ще би трябвало да изяснява обстойно и нашироко политиката си в Брюксел.

В момента се продават към 67% от тези 7 сдружения.  Дори и организационно да се откри метод страната да придобие дялове, въпросът е какъв брой ще ни коства това присъединяване, изключително поради, че  държавата ръководи редица енергийни компании в страната, а те имат, от своя страна, дефицити, разяснява Иванов, съгласно който процедурата за продажба на ЧЕЗ би трябвало да се отвори още веднъж и „ да бъде определен покупател, който вдъхва доверие “. Много евентуално е ЧЕЗ да се откаже от договорката, защото " надали която и да е от банките ще удостовери своите планове за финансиране при тази обстановка " , добави Иванов. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР