Студът е рисков за здраветоЗимата ни завладява с много сняг

...
Студът е рисков за здраветоЗимата ни завладява с много сняг
Коментари Харесай

Съветите на баба, за да сме здрави през зимата

Студът е рисков за здравето

Зимата ни превзема с доста сняг и мраз, от телевизионния екран в домовете ни нахлуват смразяващи картини на заледени пътища и коли затрупани от преспите, на бедстващи хора и цели села остават без ток.

Коридорите на „ Пирогов ” за следващ път се изпълват с потърпевши. Травматологиите в цялата страна започнаха да работят с интензивно движение, заради нараствания брой пациенти с изкълчени и счупени крака, написа.

Спешните кардиологични клиники и отделения също сигнализират, че болните им се усилват, а медици с дълготраен опит припомниха, че по международни данни през зимата смъртността от инфаркти се усилва с 15% спрямо лятото. Не останаха по-назад в тъжната ранглиста и клиниките по белодробни заболявания – пациентите с пневмонии и обострена хронична обструктивна белодробна болест също се усилиха и сложиха на тестване опциите на лечебните заведения да поемат всички нуждаещи се от болнично лекуване.

Дали обаче „ принос ” за тази обстановка няма и всеки от нас със своята немарливост, индиферентност и безконтролно отношение към личното здраве и здравето на най-близките?

Не е загадка, че българинът не обича да почиства от снега тротоара пред дома си и да го насипва със сол и постоянно счита, че общината и страната са длъжни да го вършат вместо него. А заледените улици и непочистените ледени висулки от покривите сами по себе си са толкоз сериозна причина за контузии и нещастни случаи!

Съветите на баба, с цел да сме здрави през зимата

Ако в това време си напомним някои елементарни препоръки, които са ни давали в детството, ще открием какъв брой значими са били те за нас тогава, какъв брой годни са и през днешния ден, поради истината, която крият в себе си. Носете здрави и топли зимни обувки с невисоки токове и релефни подметки, внимавайте като се качвате и слизате в транспортно средство, тъй като стълбите са най-опасното място за падение, не забравяйте топлия шал и ръкавиците, с цел да не измръзнат ръцете ви и да не се окажете бързо с болно гърло и хрема.

Проветрявайте постоянно стаята си, тъй като чистият въздух ще ви направи по-бодри, ще ви подари възприятие за прохлада и положително въодушевление.

Лекарите поучават за студените зимни дни

„ Съветите на баба ” са постоянно потребни, несъмнено, защо обаче още ни предизвестяват лекарите през студения сезон?

Ако имаме потвърдена студова алергия, да заобикаляме излизането на открито в най-мразовитите шпации от деня – ранната заран и късната вечер. Да носим вълнени облекла от обработена вълна без дразнещи косми, като под тях обличаме наложително меко памучно долни дрехи. Да използваме неароматизиран лоен крем за лице и ръце, богат на витамин Е. И в случай че въпреки всичко се повяват познатите червени петна и сърбежи, неотложно да потърсим доктор.

Ако сме склонни към простуди, имаме бронхиална астма или боледуваме постоянно от възпалено гърло или синузит, да заобикаляме дългото престояване на открито, когато времето е мъгливо. Да заобикаляме дългия престой в затворени, непроветрени пространства с доста хора или в задимени стаи със запалена печка на твърдо гориво, тъй като това усилва риска от дихателна зараза. Ако сме хипертоници или имаме сърдечно заболяване и ни е назначено лекуване, да го съблюдаваме прецизно и да не пропущаме нито един банкет на медикаменти през денонощието – през зимата свиването на кръвоносните съдове от студа повишава кръвното налягане, студът повлиява също по този начин неподходящо съсирваемостта на кръвта, а всичко това усилва риска от инфаркт и мозъчен инсулт. Също по този начин да забравим за туршиите и сланината, тъй като с тях на трапезата можем сами да доведем заболяването.

Ако носим очила, да се погрижим в точния момент те да бъдат с точните за нас диоптри, с чисти стъкла, със здрави рамки и да са ни комфортни – нито доста стегнати, нито хлабави. Всеки офталмолог с опит в региона на очния травматизъм ще удостовери, че значително пациенти с пострадвания на очите са се озовали в незабавния кабинет поради набити стъкла от счупени очила при рухване. Същото се отнася и за очните лещи – те би трябвало да са добре почистени с подобаващия разтвор и вярно сложени – ненадейно падналите лещи могат да ни слагат в огромен риск от контузия или пътен случай.

Отложете разкрасителните процедури за пролетта

Ако обичаме да се глезим в СПА-центъра или харесваме разкрасителните процедури с лазери, хиалуронова или гликолова киселина, да отложим тези хрумвания за пролетта – тя по този начин или другояче ще пристигна не след дълго, единствено месец – два. Да не посягаме също по този начин към овлажняващите кремове за лице, просто тъй като в студеното и влажно време ще ни навредят.

За тези, които обичат планината съветът е да са добре екипирани, да не не помнят слънчевите очила и богатия лоен крем за лице, тъй като снежната слепота и зимните слънчевите изгаряния са действителна заплаха, отвела доста хора в болница.

Зимата е край нас, студът е на открито, само че той може да бъде и наш другар

Ако предвиждате излет в планината, не забравяйте да си извършите планинска застраховка, тъй като неприятният случай може да ви връхлети изведнъж и да се наложи навесата на планинските спасители. Също по този начин, в случай че планирате да останете за ден или два, вземете си по-голямо количество от медикаментите, които приемате всекидневно - в никакъв случай не се знае, дали някакъв случай няма да се окаже причина да останете по-дълго - затрупани пътища, непочестени пътеки, снежни лавини.

Нека не пропущаме разходката в парка или излета измежду природата, когато зимното слънце ни се усмихва, а въздухът е лек и кристално чист. Неслучайно лекарите споделят, че депресията бяга, когато излезем на ярко и отворим очи за хубостта на природата. Така студът ще стане наш другар, а зимните дни ще ни донесат повече здраве и положително въодушевление.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР