Сцената за откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на

...
Сцената за откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на
Коментари Харесай

Ето защо мегасцената за ЕСК не е на друго място, а в сърцето на Пловдив!

Сцената за откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на културата е на единственото място в града, което може да побере толкоз доста хора. Но също по този начин предлага и присъединяване в другите събития в програмата, които са отвън откриващото и са в кв. " Капана ", на Главната или в Цар Симеоновата градина. Това съобщи кметът Иван Тотев в предаването " Култура!бг " по Българска национална телевизия 1.

" Това е единственото място, където могат да се съберат 40-50 хиляди души. Ако събитието беше на стадион или в някой квартал, какво щяха да вършат хората, като свърши откриващият театър? Това е място, което разрешава присъстващите да продължат по събитията отвън сцената, да отидат в " Капана ", на центъра и така нататък ", изясни градоначалникът и добави, че е с много оптимистични упования за 12 януари и цялата 2019 година. 

Въпросите с финансирането са уредени, акцентира кметът. Централният площад ще бъде приключен някъде в средата на лятото, в Пловдив има задоволително брой зали, задоволително брой места за осъществяване на културни събития, удостовери Иван Тотев. Квартал " Капана " е изпълнен план по програмата за Европейска столица на културата, сменени са напълно настилките и осветлението, възобновени са къщи в Стария град. Галерията ще бъде отворена юни месец, работи се по кино " Космос ", което в действителност е кино " Комсомол ", посочи кметът. " Самият факт, че ние сме го присъединили в тази апликационна форма (за европейска столица на културата), го избавя и му дава втори живот ", съобщи Тотев.

За откриването на събитието идва и министърът на културата на Италия. Матера е италианският град - европейска столица на културата 2019 и двата града са работили взаимно по програмата.

" Съвместните ни планове с Матера започнаха още през предходната година, правихме един фестивал на градските игри в Тютюневия град, който е копродукция с екипа на Матера 2019. Въвеждаме тази съвсем непозната, релативно нова просвета на градските игри в Пловдив с присъединяване на жители, изследване на региона, разкриване на Тютюневия град с нови очи през тези игри - това е една от взаимните ни продукции с Матера ", заяви Светлана Куюмджиева. 

" Когато приключи 2019-а, всеки ще е намерил събитие, с което да запомни Европейската столица на културата. Заради това се постарахме да създадем толкоз разнообразна стратегия ", съобщи още Тотев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР