Сценаристът създава нещо, което започва да живее свой собствен живот

...
Сценаристът създава нещо, което започва да живее свой собствен живот
Коментари Харесай

Сценаристът Георги Иванов за Войната на буквите: Искахме да покажем как се изгражда един велик българин

Сценаристът основава нещо, което стартира да живее собствен личен живот и други хора по-късно го интерпретират. Т.е. егото и суетата на сценариста би трябвало да бъдат понижени на най-малко. Това сподели сценаристът Георги Иванов в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ .  

Документалното кино по думите му има неудобството, само че в същото време и лукса, да показва облици или да пресъздава събития, свързани с действителността, които са се случили или ще се случат. " Това от време на време е спънка, тъй като не знаеш по какъв начин ще се развие тази история, до момента в който я снимаш. Имаш някаква концепция, посока, гръбнак, само че оттова нататък по какъв начин ще се развият нещата от време на време е безусловно непредсказуемо “, изясни той.  

Георги Иванов акцентира, че при започване на работа по всеки нов филм сценаристът би трябвало да подходи отговорно и да направи съществени предварителни изследвания по съответната тематика, била тя историческа, обществена или друга тема.  

Той описа за работата си по сериала " Под прикритие “. " Стараехме се героите да бъдат оптимално реалистични, с нюанси. Тези нюанси ги направиха плътни и същински облици, в които феновете имаха вяра. Ползвахме престъпния съветник Слави Ангелов, който ни даде такива елементи, които не участваха в пространството, непосредствено от правосъдни каузи и обстоятелства от последните 20-30 години. Те доуплътниха историята и я направиха реалистична и разпознаваема в целия свят “, разяснява Георги Иванов.  

Сериалът " Войната на буквите “ стъпва върху общоприети исторически обстоятелства, само че детайлите са плод на интерпретация, уточни сценаристът. Темата, заложена в романа " Войната на буквите “ на Людмила Филипова, е ярка отпратка към съвремието, добави Иванов. " Когато подходихме към този филм, се опитахме да пресъздадем не толкоз мащаба на времето, тъй като това е съвсем невероятно, а повече искахме да бъде история, движена от героите. Искахме да създадем мощни герои, да забележим техния път, тяхното развиване, изключително на младите княз Баян и цар Петър, което беше предизвикателство. Искахме да покажем по какъв начин се построява един популярен българин, една велика персона, през какъв път минава, изключително когато на плещите има наследството на една цяла страна. Впечатляващото тук е, че още през средновековието цар Борис и цар Симеон са осъзнали силата на езика като фактор за самостоятелност и сближение на страната, културата и силата на един народ “, разяснява сценаристът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР