Сцена от Шеспировата постановката Хамлет на операта Метрополитън. Снимка: АПСледвайте

...
Сцена от Шеспировата постановката Хамлет на операта Метрополитън. Снимка: АПСледвайте
Коментари Харесай

Новозеландски спонсор на изкуствата отхвърля Шекспир като империализъм

Сцена от Шеспировата постановката " Хамлет " на операта " Метрополитън ". Снимка: АП
Следвайте " Гласове " в.

Актуален ли е към момента Шекспир за днешните възпитаници? Съветът по изкуствата на Нова Зеландия наподобява има своите подозрения, откакто приключи финансирането на известна учебна стратегия за проучване на видния драматург, съобщи Асошиейтед прес.
Аргументите на съвета (Creative New Zealand) са, че програмата разчита прекалено много на така и така натоварените учебни заведения, няма практическо приложение в подтекста на актуалното изкуство и се опира на род, позициониран " в канона на империализма ". 
Мнозина обаче се опълчиха на решението, в това число министър-председателката на страната Джасинда Ардърн, която е изучавала Шекспир в учебно заведение и намира програмата за " страхотна ". Тя сподели, че учениците, които се интересуват от драма и диспути, имат лимитирани благоприятни условия да поддържат връзка с връстници от други учебни заведения.  " Аз бях едно от тези деца. И по тази причина бих желала да продължа да виждам, че и други деца имат тези благоприятни условия ", сподели министър-председателката. Джасинда Ардърн добави, че решението за финансирането не зависи нито от нея, нито от държавното управление. Съветът по изкуствата се финансира от данъкоплатците, само че се ръководи без значение.
 
Училищните стратегии, семинарите и фестивалите се провеждат от към 30 години от Шекспировия център " Глоуб " в Нова Зеландия. Учениците могат да играят, да режисират, да вършат костюми или да основават саундтрак. Често действието на пиесите се развива в съвремието или има друг взор върху оригиналите, написани от Уилям Шекспир преди повече от 400 години.

Центърът получава към 30 000 новозеландски $ (17 000 щатски долара) всяка година от Съвета по изкуствата, което е към 10 % от общия му бюджет.
                   
Доун Сандърс, основен изпълнителен шеф на центъра, съобщи, че първичният отвод предишния месец, който е останал в действие и след скорошна спешна среща, я е " зашеметил ". " Бях изумена и отвратена ", сподели тя, и добави, че през годините повече от 120 000 възпитаници са взели участие във фестивалите и стратегиите и доста от тях са станали експерти в региона на театъра или киното. Други са употребявали добитите актьорски умения в работата си, да вземем за пример юристи, които са били по-способни да аргументират делата си, или лекари, развили по-привлекателен метод на другарство.
От Съвета по изкуствата не са дали отговор на молбите за коментар.          
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР