Струва ми се, че имаме малко време за да убедим

...
Струва ми се, че имаме малко време за да убедим
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Не сме избирали Кирил Петков за абсолютен монарх

Струва ми се, че имаме малко време с цел да убедим този господин, че не сме го избирали за безспорен монарх, а - към този момент - единствено за народен представител. През идващите дни е допустимо да го изберем за министър председател - с болшинство от гласовете в Народно събрание, само че и откакто това се случи, той ще остане зависещ на българската конституция и закони, които плануват властта в страната да бъде поделена и уравновесена сред разнообразни институции и институционални функции. Всичко му Мара втаса на Кирил Петков, единствено Фандъкова и общинската власт му останаха недостатък в страната.

Освен че произтичат от явно положителното му самочувствие, сходни разходки сред пълномощията на институциите и императивността на правните правила явно са завещание на бъдещия министър председател от неговия патрон и наставник в политиката - Румен Радев.
Нали Радев беше този, който свободно дефинира своята роля на водач на митинга от позицията на президент на страната - позиция, която допуска и задължава носителят й да прави неща, разнообразни от оглавяване на една от страните в цивилен спор.
Проблемът в тази ситуация не се отнася толкоз до Радев и до Петков, а до нашето лично гражданско съзнание, което покорно приема и даже се радва на фриволните екскурзии на овластени хора сред императивните условия на закона и институциите.

Всички - съвсем всички като че ли се съгласихме, че митингът завърши (някои за следващ път споделиха, че преходът е приключил), и че в този момент е време за гражданско обединяване към резултатите на последните избори и техните институционални проекции. Ако това е по този начин, би било израз на гражданска зряла възраст както за последователите, по този начин и за съперниците на политическите сили, спечелили вследствие на смяната да изискват от своите представители да се захванат с работата, за която са упълномощени.

Когато Народното събрание избере Кирил Петков за министър председател, неговата работа ще бъде да взема решение поредицата от национални рецесии, в които се намира страната - здравна, инфлационна, институционална, рецесия на гражданско доверие и единение.

Местните избори са през 2023 година и господин Петков като партиен водач ще има опцията да стигне и до тях.

Ситуацията на публично опълчване и спор, довела до поредицата несполучливи избори през тази година и до последните избори - да се надяваме, към този момент сполучливи - явно сътвори у Петков едно възходящо месианско самочувствие, което той все по-често упражнява като напън върху разпоредбите на общественото възпитание, основани на първо място за овластени хора като самия него.

Време е публичното мнение и институциите да покажат на Петков и на сътрудниците му очертанията на законната сфера на тяхната активност, която хората чакат.
Нагледахме се на радевщини и на рашковщини - при които разпоредбите и пълномощията на едно служебно ръководство бяха разтегнати до неуместните размери на неограничена власт - неограничена нито от законен институционален контраст, нито от културата и възпитанието на упражняващите тази власт.

Ако през днешния ден не кажем " стоп ", на следващия ден може да бъде късно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР