Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която

...
Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която
Коментари Харесай

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

" Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга страна в България няма. Такова решение на българското държавно управление няма "  - това разгласи министърът на защитата Стефан Янев по време на чуване в отрасловата комисия в Народното събрание.

То се организира часове преди свикания от премиера Кирил Петков Съвет за национална сигурност по тематиката с Украйна и НАТО.

" Такъв вид решение (б.а. - за придвижване, скупчване и разполагане на войски на Алианса) е в развой на подготовка. Ще се дискутира и когато бъде взето, то ще бъде комуникирано за всички български жители ", добави той. Според Янев трябва " да намалим напрежението, да спрем да четем непозната преса, да спрем със спекулациите ".

Изявлението му идва ден откакто НАТО разгласи, че ще укрепи източния фланг на Алианса поради опасенията за навлизане на Русия в Украйна. Организацията към този момент стартира развой по увеличение на военното си наличие в източната част на континента. Испания ще разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България, а Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 към страната ни през април.

„ Изборът на България да бъде част от НАТО, е надълбоко съзнателен. Ние сме виновни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от таи групова система за сигурност и отбрана е въз основата на по-малки харчове за личната ни защита. Ние я съвместяваме с страни, които споделят същите полезности, и вършим обща защита. В момента се стремим да харчим около 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, но в случай че не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да приказваме за числа между 7-8% “, добави министърът на защитата.

Той съобщи, че срещите на върха на НАТО през последните дни не могат да се дефинират като рутинни, само че взетите ограничения - като изпращането на изтребители към България – работят още от 2016 година и са част от политиката за засилен „ Air Policing “ на Алианса.

В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Гаджев дали е трансформирал позицията си „ срещу “ разполагане на войски на НАТО у нас, която съобщи през 2021, Янев отговори: „ Това, което съм споделил и няма потребност да дублирам думите си или да ги изяснявам – е, че решенията, които предстоят да се вземат, ще са в полза на българските жители и българския народен интерес. В този смисъл решението за разполагане на сухопътен детайл на НАТО, в случай че е български, нали отново е на НАТО? Да, това ще е български контингент, на българска територия, под българско командване. Нека се вземе решение и тогава ще го обявим “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР