Струмица. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и македонският преносен оператор (МЕПСО)

...
Струмица. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и македонският преносен оператор (МЕПСО)
Коментари Харесай

ЕСО и македонският преносен оператор подписаха споразумение за съвместни търгове за разпределение на преносни способности

Струмица. Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) и македонският метафоричен оператор (МЕПСО) подписаха съглашение за осъществяване на взаимни търгове за систематизиране на преносни качества /капацитети/. Това оповестиха от ЕСО .
Документът беше подписан от изпълнителните шефове на двете дружества- Иван Йотов и Сашо Василевски в границите на междуправителственото съвещание на Република Македония и Република България, което се организира на 23 ноември 2017 година в град Струмица.
Споразумението се подписва въз основа на съгласувани общи Правила за систематизиране на преносни качества на българо-македонска граница, които бяха утвърдени от националните регулаторни органи на България и Македония.
Документът регламентира изискванията за осъществяване на взаимни тръжни процедури сред двата оператора, които ще се ползват през календарната 2018 година.
В момента ЕСО и МЕПСО разпределят по 50 % от преносните качества по междусистемните електропроводи сред България и Македония, според обособени тръжни правила.
Новите тръжни правила ще улеснят комерсиалните участници, тъй като към този момент ще употребяват една платформа.
С общите тръжни процедури комерсиалните участници от македонска страна ще могат да вземат участие взаимно със своите български сътрудници на дневните търгове, които ЕСО ще организира от името на двата оператора.
Тръжните процедури за запазване на годишна и месечна разполагаема преносна дарба ще се провеждат и организират от МЕПСО.
Провеждането на взаимни търгове на българо-македонската граница ще способства за увеличение на предлаганата преносна дарба, разпределяна на дневна база, като неизползваните от комерсиалните участници годишни и месечни преносни качества ще се преразпределят в допълнение от ЕСО на дневните търгове. По-голямото предложение на дневна база ще увеличи ликвидността на националните енергийни тържища в района и ще докара до растеж на търгуваната електрическа сила.
Общите тръжни процедури са нужната първа стъпка по пътя към пазарно обединяване и обединение на електроенергийните тържища в Югоизточна Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР