Структурата на потреблението на енергия в страните от Централна и

...
Структурата на потреблението на енергия в страните от Централна и
Коментари Харесай

Държавите от региона потребяват повече енергия в домакинствата

Структурата на потреблението на сила в страните от Централна и Източна Европа-6 ще се отрази на бранша на недвижимите парцели, който е доста евентуално да бъде обиден от енергийната рецесия през идващите няколко месеца, демонстрира един от новите отчети на Colliers: “The Journey Towards ESG Compliance 2022 / 2023 ”.

Според Силвиу Поп, Директор пазарни изследвания – ЦИЕ и Румъния, когато се правят оценка евентуалните опасности от енергийната рецесия за бранша на недвижимите парцели в Централна и Източна Европа към момента могат да се видят останките от комунистическото минало. „ Всяка страна има собствен личен набор от характерни провокации, които изискват комплицирана държавна политика, с цел да бъдат преодолени. В някои връзки страните от ЦИЕ-6 не биха могли да бъдат по-различни една от друга. Наистина значимите индикатори са потреблението на сила на глава от популацията и енергийната активност (определя се от съотношението сред единиците сила, нужни за основаването на единица БВП) ”.

Чехия е енергоемка стопанска система както в номинално, по този начин и в действително изражение, а България, Унгария и Полша имат много ниски равнища на ползване на сила на глава от популацията. Индикаторът в последните две е с доста по-малки стойности от тези в Чехия (с към 30 %). Въпреки това Полша и Унгария наподобяват по-слабо продуктивни с потреблението, която регистрират.

Структурата на потреблението на сила отразява хетерогенността на страните от ЦИЕ – 6

Структурата на потреблението на сила демонстрира, че страните от ЦИЕ-6 съставляват доста разнообразна група – с разнородна икономическа конструкция и на друг стадий по пътя си към достигането на западноевропейските нива. Ако се осреднят данните за ЦИЕ-6 и се сравнят с тези в Еврозоната, може да се кажем, че западноевропейските страни имат по-голям дял на консумация на сила за търговски и публични услуги, до момента в който източноевропейските страни са склонни да я употребяват повече в семействата и в по-малка степен в своята индустрия.

Икономическото развиване и индустриализацията са съществени индикатори за потреблението на енергия

Румъния има най-ниското равнище на енергийно ползване в Европейски Съюз, като множеството от останалите страни от ЦИЕ-6 също са на дъното на класацията. Това евентуално е симптом на по-слабо икономическо развиване и индустриализация. В противоположния край и отбелязвайки друга наклонност, Чехия е на седмо място в Европейски Съюз по ползване на сила на глава от популацията, повече от два пъти по-високо от това на Румъния, което евентуално акцентира мощната индустриална база на страната. Всички останали страни от ЦИЕ-6 се намират някъде по средата.

Силвиу Поп отбелязва, че Словакия и Румъния имат най-малкият % градско население в съвсем цяла Европа (около 54%), а Полша не е доста надалеч напред – 60 на 100 против над 80 на 100 в Западна Европа. Може да се твърди, че успеваемостта на разпределението на топлинна и електрическа сила спада доста, когато то се отнася към по-голяма повърхност. На второ място, изцяло допустимо е строителните стандарти едвам в последно време да са почнали да догонват Западна Европа, само че да са изоставали в продължение на доста десетилетия, което е довело до исторически разлики в някои аспекти. „ И най-после, що се отнася до по-големия дял на промишленото ползване на сила, това още веднъж е обвързвано със структурата на стопанската система, защото страните от ЦИЕ-6 са по-малко насочени към услугите в съпоставяне със западните страни, макар че разликата понижава в процеса на доближаване ”, отбелязва специалистът.

Жилищният и промишленият бранш са с най-високо ползване на енергия

Страните от ЦИЕ-6 наподобяват относително добре във връзка с потреблението на сила, само че има области, в които не съумяват да се оправят. В някои от тях то е по-високо от това в по-развитите страни, което допуска, че е налице място за усъвършенстване. Това се отнася най-много за жилищния и промишления бранш. Трябва да се регистрира, че има основни разлики сред обособените страни. Например в Полша употребяваната сила за селското стопанство и превоза е с по-висок дял, в сравнение с в Еврозоната, и с по-нисък – за индустрията.

Независимо дали става въпрос за бизнесмен, притежател или наемател, отчетът на Colliers е ориентиран към повишение на разбирането за това по какъв начин другите документи за резистентност, отнасящи се към недвижимите парцели, могат да оказват помощ за понижаване на някои от рисковете от актуалната енергийна рецесия и за пътя към сходство с ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, обществено и корпоративно управление).

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР