Структурата на Община Варна ще бъде променена, смяната на заместник-кметовете

...
Структурата на Община Варна ще бъде променена, смяната на заместник-кметовете
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Има подозрения за корупционни модели в Община Варна, взети са мерки и са освободени общински служители

Структурата на Община Варна ще бъде изменена, промяната на заместник-кметовете и на част от шефовете на дирекции са част от този развой. Не се плануват съкращения на чиновници, които съзнателно и качествено извършват отговорностите си. Служителите ще се правят оценка по техния професионализъм, морал и интегритет. Това съобщи пред БНР кметът на Варна Благомир Коцев.  

По думите му, кадровите промени в Общината се обосновават от потребността да се изкоренят неприятните практики. Коцев уточни, че задържаните чиновници на Община Варна по-рано тази седмица са били назначени при предходното ръководство. Единият от тях, който е арестуван сега на взимане на рушвет, е член на Политическа партия " ГЕРБ ", а методът при постъпването му на работа е бил тясно партиен. 

При нашето ръководство няма да допуснем това. Разчитам напълно на експерти, с висок морал, без значение от тяхната партийна багра, сподели още кметът. Той акцентира, че има съмнения за корупционни модели, само че са взети превантивни ограничения и са освободени от работа чиновници, за чиято работа има подозрения. 

През последните години в Община Варна е липсвал явен лидерски метод, който да докара до по-ефективна работа на администрацията. Хората не са се чувствали стимулирани, а Общината е била на автопилот, сподели още кметът. Той добави, че темпото, с което се вършат измененията е по-бавно за да има последователност при смяна на фрагментите и администрацията да продължи да работи в интерес на жителите. По думите на кмета, част от смяната е и дигитализирането на общинските услуги за жителите. 

Предстои приемането на бюджета на община Варна за 2024 година. Ситуацията в Общинския съвет е комплицирана, повеждам диалози с другите групи за поддръжка, разяснява още Коцев. Той уточни, че за разлика от предходната година, в този момент той и екипът му оферират един реален, а не избирателен бюджет. За образец Коцев акцентира, че през предходната година е изпълнена едвам 30% от финансовата стратегия. 

По мотив отстраняването на районните кметове в " Одесос " и " Приморски ", кметът сподели, че чака обективно решение от съда. По думите му, за регион " Приморски ", въпросът с отстраняването на Николай Желязков е доста противоречив. Коцев уточни, че офанзивата е политическа, защото в Общинската изборна комисия влизат представители на разнообразни политически партии и тя се употребява като политически инструмент. 

Кметът съобщи, че в това време е взел всички ограничения, с цел да не се усети отстраняването на районните кметове изключително във връзка с непорочност и озеленяване. 

Овладяна е спешната обстановка със сметоизвозването в града, сподели още Коцев. Той съобщи, че незабавно са подхванати нужните дейности и са направени нови графици с компанията. Договорът със сметопочистващата компания е завещан и ще бъде в действие до 2026 година. Той сподели, че не е удовлетворен от положението на чистотата в града. Нашата идея е да следим работата на компанията, да не позволяваме обстановката да се повтори и да се постановат санкции, в случай че това е належащо, разясни кметът. По думите му, в случай че и този вид не работи, ще се търсят способи за преустановяване на контракта. 

Един от наследените планове в Община Варна е новата постройка на градската библиотека. Това е един от дребното планове, за които е извършен интернационален конкурс. Аз самият съм в развой на взимане на решение за бъдещето на постройката, разяснява кметът в отговор на въпроси по отношение на плана. Той акцентира, че следва да се провежда социална полемика по тематиката, защото мненията са разнопосочни. 

По отношение на някогашната постройка на съветското консулство в морската столица, Коцев разясни, че Министерство на външните работи е готово да даде постройката за прилагане или да трансферира собствеността й на Община Варна. Намерението на кмета е част от постройката да се употребява за детска градина, защото такива липсват в регион " Одесос ", а друга да се употребява за вместилище на книги от районната библиотека " Печно Славейков ", които сега се съхраняват в незадоволителни условия.   

Коцев още един път заявява позицията си, че акциите на Община Варна от Пловдивския панаир би трябвало да бъдат върнати на страната. По мотив ориста на така наречен Дупка, той съобщи, че скоро Община Варна ще влезе във притежание на парцела. Водят се договаряния и със притежателя, който има 900 квадратни метра, с цел да се реши бъдещето на пространството. Кметът уточни, че макар, че се разискват разнообразни разновидности, публичният интерес би трябвало да бъде предпазен. 

Работим по сформирането на публични препоръки във всяка една сфера. В тях ще поканим специалисти и жители с цел да можем дружно да вземаме решенията за града. По всички значими за града решения ще създадем публични обсъждани, безапелационен бе Благомир Коцев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР