Стругар, леяр и заварчик - това са някои от най-търсените

...
Стругар, леяр и заварчик - това са някои от най-търсените
Коментари Харесай

Кои са били най-търсените професии от работодателите през 2021 г. у нас

Стругар, леяр и заварчик - това са някои от най-търсените специалности от работодателите за отминалата година, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.
Снимка: bTV
Професията, която се търси в най-вече области на страната е машинен оператор – в 24 от 28 области.

Следва специалността заварчик, а на трето място по търсене са електротехниците.

Според компании за асортимент на фрагменти поради пандемията се търсят и доста експерти в областта на киберсигурността, IT-специалисти и медицински личен състав.

През тази година българският бизнес ще се нуждае от близо 194 хиляди служащи и експерти, предвиждат от Агенцията по заетостта.
Снимка: bTV
Леярите са на изгубване в Габровско. Красимир Василев първо бил водач, а след това неволята го принуждава да смени работата си и в този момент е леяр. Желаещите да му станат сътрудници мъчно се намират.

" Тежка и неплатена работа. Не е платена както би трябвало и е тежка работата. Много отговорности имаме и това е ", изясни той.

Във вагонния цех в Дряново стругарите са ъгъл от години. Ръководството е готово да одобри работна ръка от Пакистан и Индия.

" Отзивите, които чухме, както и референциите от разнообразни други компании, с които контактувахме, са че пакистанските заварчици и стругарите са положителни, дисциплинирани и могат да бъдат употребени ", сподели Валери Димитров, изпълнителен шеф на Вагонен цех, Дряново.
Снимка: bTV
Пандемията промени трудовия пазар, демонстрират анализите на компаниите за асортимент на фрагменти. Заради работата от отдалеченост цели фамилии се местят от един в различен град. Работодателите пък мъчно ще върнат чиновниците си в офиса.

" Много хора се върнаха назад от огромните в родните си градове, тъй като могат да работят от отдалеченост, устроиха живота си в по-малки обитаеми места ", обясни Мария Стоева, управител продажби и бизнес развиване.

Тенденцията за търсене на заварчици и леяри ще продължи и през идната година, макар че мъчно се задържат на работа.

Очаква се поради търсенето заплатата на един леяр да надхвръли тази на счетоводител.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР