Строителството с държавни пари се оказва най-голямата страст на доскорошните

...
Строителството с държавни пари се оказва най-голямата страст на доскорошните
Коментари Харесай

И в спорта са се облажили с авансово плащане

Строителството с държавни пари се оказва най-голямата пристрастеност на досегашните ръководещи. И колкото и незначителни да наподобяват някакви си 22 млн.лв. на фона на милиардното обгрижване на строителни фирми-фаворити, осребрили обилно труда си по пътищата на родината, за бюджета на „ най-скромното “ министерство – на младежта и спорта, сумата никак не е дребна. Това, което издава почеркът на кабинета Борисов-3 и в този случай, е предплатеното предплащане на още несвършената работа.

Фирмената обич ли са си предплащали министрите или отдалеко са захлебвали избирателите един Бог знае!  

Както към този момент разказахме в предходната си обява по тематиката " Красен Кралев раздал в задатък 22 милиона предколедно ",  сериозен подарък за към 9 милиона са получили  три компании -  Енчев груп ЕООД от Златоград на Владимир Енчев , кърджалийското  „ Екоинженеринг “ ЕООД , благосъстоятелност на Надя Петкова  и  Архитектурно студио Бояна ЕООД  на Полина Кокошарова, създали набързо седем сдружения по закона за Задълженията и договорите – или така наречен ДЗЗД -та.

 

В устрема си да похарчи всичките 25 млн.лв. отпуснати в допълнение на министерството от държавния бюджет през предходната година, с цел да трансформира физкултурните салони в нашенските учебни заведения в „ европейски “, Кралев се е потрудил много. И единствено през декември предходната година той е съумял да „ налее “ предплатено в сметките на няколко компании близо 22 млн. лв..  

Освен близо деветте милиона отлетели към ДЗЗД-тата на строителя от Златоград Владимир Енчев и двете му съдружнички,  формулата за „ централизация на средствата “ към неслучайни участници е била приложена и за още една  група по ползи.

 

Участниците в нея са се задоволили едвам с …пет контракта за създаване на физкултурни салони на учебни заведения в Пловдив, Габрово, Русе, Стара Загора и Нова Загора. Общата стойност на тези договори е 4 250 673.90 лв. . Разплащането по тях  както и в случаите разказани в предходната ни обява е станало незабавно и по схемата - 100% предплатено.

Става дума за ямболската сдружение  

 

ДЗЗД ``Сатурн Кабиле``. 

 

Негов управител е Христо Тагарев. В сдружението влизат личната му компания „ Кабиле груп “ ЕООД и  “Сатурн 2 “ ООД, благосъстоятелност на Атанас и Галина Стамболиеви. ДЗЗД-то е записано на адреса на едноличната компания на Тагарев.

Самият той е купил сдружението, което до тогава се е казвало „ Бондекс трейд “ ЕООД и до 31 януари 2019 година е било собственост на Силвия Баева. На 4 февруари, то към този момент е преименувано от Тагарев на „ Кабиле груп “ ЕООД, сочат данните на компанията в Търговския указател.

Всички пет контракта за създаване на физкултурни салони със сдружението на Тагарев са подписани в границите на месец декември предходната година. Всеки от тях е за по по 850 134.78 лв.. Четири от контрактите са с една и съща дата – 1 декември и надлежно четири следващи номера. Първият е за СУ „ Св.Седмочисленици “ в Пловдив , вторият за Професионалната техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади “ в  Габрово , третият за  Професионалната гимназия по туризъм в Русе и четвъртият за ОУ Христо Смирненски в Нова Загора .

Петият контракт – за създаване на физкултурен салон към ІІ ОУ „ П.Р.Славейков “ в Стара Загора малко се е позабавил. Контрактът е подписан цели 20 дни по-късно - на 21 декември. Любопитното при всички тези котракти е, че към всеки от тях има спомагателен анекс, с който изискванията на договорите се трансформират. Всички анекси са с една и съща дата – 21 декември 2020 година.

Изпълнителите не са показали банкови гаранции (те също костват пари), само че пък са се " отчели " със застрахователни полици. Това е обяснението за какво цялата сума от 4 250 673. 90 лева е изплатена предплатено.

 

Следващият любимец

 

за осъществяването на строителни действия, предоставени от ексминистър Кралев, е основаната през 2017 година софийска компания „ Пи Ес Ем Пропърти “ ЕООД на Иван Даскалов. От нея са се пръкнали няколко целеви ДЗЗД-та - " Пи Ем Пи Шумен ", " Пи Ем Пи Панагюрище``, " Пи Ем Пи Карнобат`` и " Пи Ем Пи Варна``. Тези сдружения на процедура са еднолична благосъстоятелност на Даскалов , защото съучастник в тях с изключение на компанията му „ Пи Ес Ем Пропърти “ ЕООД е записано и второ негово сдружение - „ Политрейд кънстръкшън “  ЕООД .

С „ разроилия “ се бизнес на Даскалов са подписани четири контракта на една и съща дата – 21 декември 2020 година.

 

 ДЗЗД " Пи Ем Пи Шумен``  - за създаване на физкултурен салон към Трето ОУ „ Д. Благоев “ в Шумен и е на стойност   849 250.50 лв. .

 

Вторият е  с ДЗЗД " Пи Ем Пи Панагюрище``   и с него е стихотворец ангажимент за строителството в СУ Нешо Бончев в Панагюрище. И тук цената е  849 250.50 лв.

За същата сума е подписан и контракта с  ДЗЗД " за  СУ „ Св.Св.Кирил и Методий “ в града.

Най-скъпият е с  ДЗЗД "  и е за построяването на  физкултурен салон  към  VІІ СУ „ Найден Геров “ в морската ни столица. Сумата по него е 1 190 964.37 лв. .

 

С други думи ДЗЗД-тата на Даскалов са прибрали предплатено скромната сума от 3 738 715.87 лв. .

Както и в предходните случаи, по този начин и тук банкови гаранции няма. Те са сменени със застрахователни полици. Затова пък анексите към договорите, с които се трансформират изискванията и тук са факт. Всички те подписани на 21 декември 2020 година.

Очевидно Кралев не е имал доста време да „ управлява “ процесите и по тази причина е подписвал договорите на кило.

 

Още пет контракта  

 

за построяването на физкултурни салони в Петрич, Дупница, Благоевград и два в Перник, са подписани надлежно с ДЗЗД „ Георесурс Петрич “, ДЗЗД „ Георесурс Дупница “, ДЗЗД „ Георесурс Благоевград “ и ДЗЗД „ Георесурс Перник “. Съдружници и в четирите ДЗЗД-та са едни и същи фирми  - водеща е благоевградската „ Георесурс “ ЕООД, благосъстоятелност на Марио Павлов , който ръководи всички посочени нагоре сдружения. Компания му вършат –другото негова компания – „ МГП-Р “ ЕООД, ; Дизайн груп студио ООД, благосъстоятелност на Григор Перчиклийски и Десеслав Евлогиев, „ Нивел строй “ ЕООД на Велко Руйков и „ Строй груп 5 “ ЕООД на Захарина Цветанова.

 

Ако съдим по подписаните контракти, под управлението на Марио Павлов би трябвало да бъдат построени физкултурните салони в  СУ с разширено проучване на непознати езици „ Д-р Петър Берон “ и към Професионална гимназия по стопанска система в Перник, в средно учебно заведение с проучване на непознати езици ``Св.Климент Охридски`` в Благоевград, в ``Професионална гимназия по стопанска система и туризъм ``Професор Асен Златаров`` -  Петрич и в професионална гимназия " Христо Ботев`` в Дупница.         

Общата стойност на петте контракта е - 4 209 720 лв.. Както можете да се досетите и в този случай  плащането е на 100% предплатено.

 

Едва ли има смисъл да се разказват в детайли останалите подписани от ексминистър Кралев предколедно и в съкратени периоди договори, защото „ философията “ на всички тях е една и съща - 

 

договор, анекс, застрахователна лавица, предплатено заплащане!

 

При всички тях обаче, както подчертахме дотук липсват инак наложителните банкови гаранции. Това е мнението и на  служебният министър на младежта и спорта - Андрей Кузманов. По този мотив той сподели:

" Т акова предплатено погашение би трябвало да бъде обезпечено със стопроцентова банкова гаранция. Това е гаранция, че при несъблюдение на контракта парите ще бъдат върнати на страната. От към три години обаче в действие е решение, че всеки сходен търговски контракт може да бъде гарантиран и със застраховка, което е направено и в тази ситуация. Дотук добре. Но при всеки един контракт в същия ден е подписан и анекс, в който съответната лавица към този момент не попада, с други думи, застрахователят може да откаже заплащане. Тоест, в случай че страната бъде ощетена по клаузите на контракта, тя към този момент няма по какъв начин да си вземе парите назад. "

Че обстоятелствата към тези контракти са безспорни, спор няма! Сега идва ред правоохранителните институции да се произнесат …
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР