Строителството на завода за електромобили в Ловеч на практика е

...
Строителството на завода за електромобили в Ловеч на практика е
Коментари Харесай

Започнало е строителството на завода за електромобили в Ловеч

Строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч на процедура е почнало, заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Next.e.Go България " и " Аутомотив Клъстер България ". Заводът ще бъде ситуиран на терен до някогашния цех " Балкан " в Ловеч, където в предишното се произвеждаха едни от първите коли, колела, мотоциклети и самолети в България.

До края на идната година би трябвало да бъде създадена първата серия електрически автомобили, а огромното произвеждане да се развие през 2024 година. Инвестицията бе контрактувана преди година от тогавашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков.

" Това е съвременен цех, нов метод за производството на електрически коли и по сходство на компания като " Тесла " - множеството разнообразни елементи на този цех са направени в едно общо тяло, обща постройка. Тя е с много внушителни за България размери – над 320 метра дълга в едната посока, а в другата към 240 метра. Това е главната постройка, където ще се случва производството. В нея има много комплицирана организация с разнообразни складови зони, зона за произвеждане на т. нар алуминиеви пространствени рами и други ", споделя Станиславов пред Българска телеграфна агенция.

Основните съставни елементи като носещата конструкция на автомобила, която е от алуминий, външната обвивка и други ще се създават в Ловечо. Батерии и седалки ще идват от външни снабдители.

Станиславов разяснява, че в границите на общия международен или европейски пазар това ще бъде един от най-достъпните електрически коли, които ще се предлага на пазара. " Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил, това да бъде най-хубавото предложение на пазара “, добави той.

Тези коли ще могат да се продават както в цяла Европа, по този начин и в целия свят. Към 2024-2025 година тестването на подобен вид коли ще е толкоз огромно, че надали ще е нужно да се търсят пазари отвън Европа. По-хубаво е колите да се продават покрай мястото, в което се създават, сподели още Станиславов.

Според него електрическите коли са бъдещето на автомобилната промишленост, не тъй като сега има скъпи горива, а тъй като това е посоката, в която цялата промишленост се е устремила, тъй като тези коли са доста по-практични.

" Те са по-лесни за употреба и имат редица други преимущества. Ситуацията сега към международната рецесия с силата, с горивата, с войната в Украйна са единствено катализатори, които открояват всички тези процеси. Електрическите коли са бъдещето на всеобщите коли и те ще дават опция хората да могат да се придвижват от една до друга точка на доста ниска цена. В обозримо бъдеще превозването ще бъде безусловно гратис ", сподели още изпълнителният шеф на завода.

Очаква се към 1000 нови работни места ще бъдат разкрити на стадии

" Няма да разчитаме да намираме подготвени хора, ние ще ги образоваме сами. Има такава стратегия и на процедура първите хора към този момент са назначени. Има доста огромен интерес ", разяснява арх. Любомир Станиславов.

Според него общата инвестиция ще бъде към 150 милиона евро. " Тъй като ние ще построяваме този цех в България, където доста от цените са по-ниски, нашето очакване е цена до 150 милиона евро. Проектът, който сме защитили и е получил статут на предпочитан от българското държавно управление, е за 140 милиона евро ", сподели още изпълнителният шеф.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР