Строителството на Турски поток през България ще се забави, след

...
Строителството на Турски поток през България ще се забави, след
Коментари Харесай

ВАС окончателно забави изграждането на Турски поток през България

Строителството на " Турски " поток през България ще се забави, откакто Върховният административен съд дефинитивно забрани на " Булгартрансгаз " да подмени строителя на продължението на " Турски поток " през българска територия.
" Булгартрансгаз " трябваше да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ". Подписването няма са стане, до момента в който не завърши разногласието за отстраняването на саудитския консорциум " Аркад ". А определението на съда удостоверява решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която анулира решението на " Булгартрансгаз " да подмени " Аркад " като строител на " Турски поток " през българска територия.
В края на май " Булгартрансгаз " декласира саудитския консорциум " Аркад " и разгласи, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност съвсем 2,3 милиарда лева - отива при втория кандидат - обединяване " Газово развиване и уголемение в България ". " Аркад " бе избран за победител за градежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, защото единствен влизаше в цената на поръчката. ГРРБ предложи по-висока цена.
В " Аркад " влизат " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12% дял в него). Консорциумът стартира да събира нужните документи, само че не смогва в 15-дневния период от обявлението за избор. Иска удължение, поради мащаба и сложността на поръчката, а и тъй като в съответния интервал има голям брой празници в трите страни по контракта – България, Саудитска Арабия и Италия. Срокът от 16-ри май бива продължен до 23-ти. От саудитско-италианския консорциум упорстват за 31-ви май, тъй като имат усложнения най-много с банковата гаранция, която би трябвало да им се издаде от саудитската " Ал Джазира Банк ". При подаването на тъжба в Комисия за защита на конкуренцията от " Аркад ", всички документи, като се изключи гаранцията за положително осъществяване, са подадени в деловодството на възложителя. Това съгласно " Аркад " потвърждава желанието и желанието им да сключат контракта за публичната поръчка. За въпросната гаранция има писмо от " Ал Джазира Банк ", в което заявяват, че процедурата е в финален стадий. Поради тези аргументи консорциумът е изискал на два пъти срокът за сключването на контракта да бъде продължен до 31-ви май. " Булгартрансгаз " обаче отхвърля да удължи периода до края на май. Междувременно, на 17-ти май при тях постъпва писмо от консорциум ГРРБ (с участници " Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България “. Те оферират доста понижение на в началото препоръчаната оферта. И откакто на 23-ти май от " Аркад " не съумяват да подадат всички нужни документи, на 28-ми излиза решението на възложителя, че избира ГРРБ за реализатор - поради в действителност отвод от поръчката.
" Аркад ", обаче, твърди друго - че не се е отказал от поръчката в нито един миг. Консорциумът е безапелационен, че не е прекъсвал връзка с " Булгартрансгаз " за желаните детайлности и документи и е спазвал всяка сложена дата от българското държавно сдружение като краен период за даване на информация.
Според Комисия за защита на конкуренцията решението на " Булгартрансгаз " е незаконосъобразно и договорът би трябвало да бъде предоставен на " Аркад ". В края на юни Комисията за защита на конкуренцията към този момент дефинира дейностите на " Булгартрансгаз " като непозволени и остави в действие класирането от април, съгласно което публичната поръчка следва да се разпореди на " Аркад ".
Какво още не върви добре във връзка с българската част от " Турски поток " - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР