Строителството на инсталацията започна през миналата седмица © Михаил Ванчев

...
Строителството на инсталацията започна през миналата седмица © Михаил Ванчев
Коментари Харесай

Пловдив строи компостираща инсталация за 15 000 тона зелени отпадъци

Строителството на инсталацията стартира през предходната седмица

© Михаил Ванчев Община Пловдив започва план за създаване на компостираща апаратура на обща стойност 9.023 млн. лв. . В нея ще бъдат обработвани до компост зелените боклуци – трева, клони и листа – събирани от общинското дружество " Градини и паркове ", както и зелените боклуци на семействата от кварталите " Прослав " и " Коматево ". Проектът се финансира безплатно със 6.07 млн.лв. от Европейския фонд за районно развиване, страната съфинансира плана с още 910.6 хиляди лева, а остатъкът от сумата – 2.953 млн. лева, се поема от бюджета на община Пловдив. Досега зелените боклуци са били изхвърляни и заравяни в сметището край село Цалапица, Пловдивско.

Чистите стопански изгоди от плана не наподобяват внушителни. От 15 000 тона зелена маса ще се създават 6750 тона компост с цена към 6 лв. без Данък добавена стойност за звук. Пазар за компоста има, смятат основателите на плана. Една част ще се употребява от самото общинско дружество " Градини и паркове " за поддръжка на зелените площи в града. Друга ще се предлага на свободния пазар. Много по-значими обаче са спестените разноски за общинския бюджет и опцията Пловдив да резервира размера на таксата боклук, която не е променяна от 2012 година, съобщи при старта на строителството кметът Иван Тотев. В момента зелените боклуци се изхвърлят в сметището на село Цалапица и за тази услуга градът заплаща 12,21 лв. на звук, или общо 183 180 лв..

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Много по-големи са отчисленията, които се вършат към Регионалната ревизия по околната среда и водите – те са 57 лв. на звук, а от идната година ще набъбнат на 95 лв. на звук. Общо Пловдив изхвърля годишно 150 000 тона боклуци за отнасяне в инсталацията в с. Шишманци и на депото в село Цалапица, като 10% от тях са зелените. Изразено в сума, това са към 1 425 000 лева за общината от отчисления. Така че с изключение на директната цел на плана да понижи депонирането на зелени боклуци в него е включена и характерна цел: през 2020 година Пловдив да реализира позволените за депониране биоразградими боклуци до 109 кг/жител.

Компостиращата апаратура за преправяне на разделно събрани зелени боклуци ще е на повърхност от към 30 декара в северните околности на Пловдив, ще бъдат построени две халета – за суровините и за готовата продукция. Самото компостиране обаче ще се прави на открита площадка. Василка Чопкова - шеф " Екология и ръководство на отпадъците " в община Пловдив и началник на новия план, изясни, че зелените боклуци ще се разстилат на купове. На площадката ще има 27 реда с дължина 45 метра, покрити със специфична полупропусклива мембрана. Времето за превръщането на зеления боклук в компост е от 10 до 16 седмици. Биологичният развой ще увеличи температурата в куповете и за няколко дни тя ще доближава до 65 градуса. При вярно осъществяване на технологията за компостиране не се чака да има миризма. В станцията ще работят общо 13 души. Все още не е решен дефинитивно дали община Пловдив ще сътвори ново еднолично акционерно сдружение, което ще поеме активите на инсталацията за компостиране, или те ще бъдат трансферирани на някое от в този момент настоящите общински предприятия.

Проектът е създаден от " БТ инженеринг ", строителният контрол се извършва от " Микс инженер консулт Пловдив ", а строител е " ГЕРТ груп ". Гюрчай Сюлейман, шеф на " ГЕРТ груп " ЕООД, сподели, че това не е лек план, само че ще бъде изпълнен най-много за 6 месеца – най-късно до 6 януари 2019 година. " Стойността на строителните работи, които ще правим, е 4.76 млн. лева с Данък добавена стойност. Разучавали сме обширно плана и като реализатори можем да кажем, че това е добре основан план ", заключи инж. Сюлейман. В плановите разноски са включени още средства за създаване на осветлен асфалтиран път, водоснабдяване и канализация, а осъществяването е поето от " Драгиев и Ко ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР