Строителството на газопровода Balticconnector между Естония и Финландия започна на

...
Строителството на газопровода Balticconnector между Естония и Финландия започна на
Коментари Харесай

Естония започна на своя територия строителството на газопровода до Финландия - Balticconnector


Строителството на газопровода Balticconnector сред Естония и Финландия стартира на остров Пакри, излиза наяве от известие на пресслужбата от петък на министерство на стопанската система и инфраструктурата.

Обединявайки газовата си инфраструктура Естония и Финландия ще влязат в единния газов пазар, към който ще се причисли и Латвия. Основен плюс се счита по-устойчивата цена з газа, означават от министерството.

„ Единният газов пазар ни дава убеденост, че в бъдеще няма да възникне обстановка, при която снабдител ще продава на някои от страните на по-изгодна цена, а на други, както за жалост бе по-рано с Естония и други страни от Балтийския район, по доста повишена “, декларира министъра на стопанската система и инфраструктурата Кадри Симсон.

В по-далечно бъдеще към единния газов пазар на Естония, Латвия и Финландия може да се причислят и Литва и Полша.

Balticconnector е първият газопровод сред Естония и Финландия, който сплотява газовите мрежи на двете страни. Дължината на газопровода е 150 км, от които 80 км минават по дъното на морето, 22 километра – по сушата на Финландия и 47 километра – по сушата в Естония. Освен това ще бъдат издигнати компресорни станции от двете страни на Финландския залив. Проектът се възнамерява за бъде приключен през 2020 година
Газопроводът би трябвало да даде опция реализирането на транспорт от 7,2 млн. куб м газ дневно през газовите мрежи на Естония и Финландия. Прогнозата е, че планът ще увеличи надеждността и сигурността на енергоснабдяването в района. Стойността на плана е съвсем 300 млн. евро, от които Европейски Съюз обезпечава 206 млн. евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР