Строителството на част от пътя Видин-Монтана ще приключи пред крайния

...
Строителството на част от пътя Видин-Монтана ще приключи пред крайния
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Строителството на част от пътя Видин-Монтана ще приключи предсрочно /снимки/

Строителството на част от пътя Видин-Монтана ще завърши пред крайния период, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.
"Напоследък постоянно се усещам като в паралелна действителност. Особено когато хора, които са забатачили строителството и ремонта на пътища, упрекват тези, които се пробват да им оправят кашите, в закъснение, безучастие и несръчност.
Факт е, че за 4 месеца ръководство няма по какъв начин да наваксаме 12 години размотаване. Не можем да вкараме в период всички сектори, строящи се без нужните документи, само че и е реалност, че действаме допустимо най-бързо и някои прави ще бъдат приключени дори предварително.
Най-важното в тази ситуация е, че нито един обект няма да бъде пуснат без гаранции, че е качествено изпълнен, маркиран и обезопасен. Няма да бъде платено на нито една компания, преди работата ѝ да бъде категорично тествана и сертифицирана. Колкото и възмутени партийни видеа да се пуснат в обществените мрежи. Колкото и дирижирани митинги да се провеждат ", написа в профила си във фейсбук министър Караджов.
"Ето и какво е положението на правите, за които през уикенда чух обвинявания, че „ са в цялостен застой и съсипия “:
Трасето Видин-Монтна е с обща дължина 95 км, като за първите 3 сектора с дължина 55 км има позволения за градеж и на тях е открита строителна площадка. Предизборно, в края на 2019 година, е направена „ първа копка “ с обичайното рязане на лентичка в първия сектор до Макреш, незабавно след което е публикуван Акт 10 за прекъсване на строителството. Реалната работа в първите 3 сектора е почнала едвам през февруари – май 2021 година
В сектора Видин – Макреш към момента следва издаване на позволения за градеж за прилежащи инженерни мрежи (ток и вода), което постанова краткотрайно прекъсване на главната работа по трасето. Напредъкът на градежа е единствено 5%, тъй като строителството изчаква препроектирането и смяната на нивелета в първите 6 км от територията на град Видин. Такъв е законът – в урбанизираните територии единствено общините се произнасят по въпроси на своите устройствени проекти. Ето за какво, по искане на община Видин, изчакваме нов план и нова нивелета на пътя. Срокът за довеждане докрай на този сектор е 2024 година и той ще бъде спазен.
Участъкът Макреш – Бела е подготвен на към 54%. Парадоксалното е, че тъкмо този сектор бе посочен като фрапантен образец за застой. Всъщност, той е с максимален прогрес в осъществяването и сега изпреварва доста плануваните действия. Той ще бъде приключен година предварително – през ноември 2022г. вместо както е в контракта - ноември 2023 година! И каква подигравка на ориста – да избереш да си направиш селфи тъкмо в този сектор и да приказваш за застой, вместо да похвалиш АПИ и изпълнителите за триумфа.
Участъкът Бела – Ружинци е подготвен на към 8%, като срокът за завършването му е в края на 2023г. И той ще бъде спазен. Затова не може да се приказва за закъснение!
В идващите 3 сектора – от Ружинци до Монтана – към момента няма издадено позволение за градеж, заради продължителни правосъдни каузи против подробния организационен проект за пътя и последващите отчуждителни процедури. Очакваме разрешенията за градеж да бъдат издадени в края на 2022 година или началото на 2023 година Всичко това е от дълго време известно и няма никаква изненада.
Строителството в тези 3 сектора от общо 40 км ще може да стартира с разкриване на строителните площадки при започване на 2023 година Сроковете за строителство според подписаните контракти са до втората половина на 2025 година Така че е безспорна неистина, че „ в случай че управляваше ГЕРБ, трасето Видин-Монтана-Враца щеше да се строи с оптимални темпове и водачите към този момент да карат по автомагистрала “, безапелационен е министър Караджов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР