Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци

...
Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци
Коментари Харесай

Коритарова: МРРБ стартира основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и главен ремонт на близо 145 км магистрални сектори и основни републикански пътища са стартирани от Министерството на районното развиване и благоустройството в мандата на служебното държавно управление от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е обновена работата по всички значими посоки и всички предпочитани браншове в ресора на ведомството, сочи докладът на министър инж. Виолета Коритарова. Това е изпълнено дружно с най-важната задача – провеждането на почтени и транспарантни избори.

МРРБ обезпечи опция на всички искащи да упражнят правото си на глас по сегашен или непрекъснат адрес. Избирателните описи бяха обновени в период и въз основа на данните, които ежедневно се получаваха от общинските администрации, с цел да се обнови Национална база данни „ Население “. В последните 10 дни, преди да се разпечатат, Групово дело ГРАО направи инспекция на заявките за гласоподаване по сегашен адрес, тъй че да няма повтаряне на гласоподаватели с право на глас по сегашен и непрекъснат адрес. В изборните описи на създадените на 9 юни избори – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание, са включени всички български жители – и живеещите в страната, и живеещите в чужбина. Избирателните описи се сформират въз основа на Националния указател на популацията – Национална база данни (НБД) „ Население “. В регистъра, надлежно в изборните описи, се включват всички български жители по техния непрекъснат адрес, какъвто има всеки български жител и който е вписан на гърба на персоналната карта, без значение дали живее в България или в чужбина.

В началото на месец юни бе издадено позволение за градеж и следва да стартира модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални сектори Видин – Ботевград. За връзката с обхода ще бъде построен и нов пътен възел.

Изгражда се и нов 600-метров сектор от Автомагистрала „ Струма “ при град Симитли – от автомагистралата до разклона за Банско от мястото, където в този момент тя свършва и придвижването минава в двулентов път. Въпреки че правата е относително къса, тя ще реши големи проблеми както за локалните поданици, по този начин и за пътуващите в посока Банско и Гърция, защото ще предотврати образуването на „ тапи “ в сектора, където се сливат потоците с коли от двете посоки.

Екипът на министър Коритарова даде старт и на главния ремонт на 66 км от третокласния път през Дюлинския проход сред областите Варна и Бургас. Отсечката е значима за Черноморието, тъй като е различен маршрут на пътищата Слънчев бряг – Обзор и Дъскотна – Айтос през Айтоския проход.

Стартира и главният ремонт на 21,4 км от пътя Росен - Ясна поляна, който е дублиращо трасе на път ІІ-99 в сектора от Бургас до Приморско и е по-кратък с 5,5 км.

След 45 години употреба, на 5 юни т.г. започва главен ремонт и на 15,7 км от третокласния път Мъдрец - Гълъбово. Досега подобен не е осъществяван. Издаването на нужните документи се бавеше близо 2 години. Служебното държавно управление форсира процедурата. За ремонтните действия са обезпечени близо 20 млн. лева от бюджета.

Издадено е разрешението за градеж и през месец юли ще стартира главният ремонт на „ Дунав мост 1 “ при Русе. Съоръжението е в сериозно спешно положение, което основава действителна заплаха за преминаващите по него. Ремонтът на стойност 45 млн. лева от бюджета ще продължи 2 години, като се подхващат ограничения да не се затрудни значително трафикът.

Предприети са стъпки по основаване на работна група с присъединяване на виновните институции, която ще изготви график с дейностите и периодите за осъществяване на плана за тунел под връх Шипка. Срокът за планиране на оборудването е осем месеца. Строителството ще продължи към три години и половина. Заложено е построяването на пет тунела с обща дължина 4 км, 6 моста, 1 подлез и други

През месец юли ще приключи ремонтът на тунелите по Автомагистрала „ Хемус “, с цел да се пътува без усложнение в дейния летен сезон.

Една от основните задания пред Министерство на регионалното развитие в миналите месеци бе възобновяване на работата по пътното поддържане, реорганизация и рехабилитация на републиканската мрежа. Заради липса на контракти за настоящ ремонт и поддържане, през последните 3 години са били осъществявани единствено спешни поправки, вследствие на което пътища и уреди са почнали да се разрушават. Вече има подписани 6 контракта – за областите Кърджали, Смолян, София, Пловдив, Перник и Стара Загора. Продължават процедурите за избор на реализатори за другите области.

Проектирането и модернизирането на републиканската пътна инфраструктура е значима за реализиране на икономическа непоклатимост и възстановяване на изискванията на живот на жителите. Работата по създаване и ремонт на инфраструктурата не би трябвало да бъде използвана за реализирането на политически цели, се споделя още в доклада на Министерство на регионалното развитие.

В миналите близо три месеца екипа на министерството работи интензивно и по процедурите по отношение на построяването на националната детска болница. Ще се работи и за обезпечаване на добра транспортна съгласуваност към бъдещото лечебно заведение.

Бе даден ход и на значимия план за водоснабдяване на село Брестовица, което от години има проблем с достъпа до качествена питейна вода. Осигурено бе финансиране за реконструиране на довеждащ тръбопровод с дължина 4917 м от „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, който даде капиталов заем на стойност 2 225 000 лева без Данък добавена стойност на ВиК-Пловдив. С този ремонт ще бъде трайно позволена дългогодишната рецесия с снабдяване на вода с нужните питейни качества за жителите на селото.

Продължи усилената работа по капиталова стратегия за общински планове, финансирани от националния бюджет по решение на 49-ото Народно заседание. Служебното държавно управление стартира ритмично да превежда задатъци към общините и към този момент са платени 54 млн. лева за предплатени и междинни заплащания, както и средства за авторски и строителен контрол, по 72 подадени претенции от локалните управляващи. Преди това утвърдените претенции за осъществяване на заплащания са единствено 8 броя на приблизителна стойност към 6,5 млн. лева До момента са подписани общо 1098 съглашения с 210 общини на обща стойност над 2,6 милиарда лв.. Постъпилите заявки са общо 1746. От 9 април до 27 юни са подписани 375 съглашения с планиран общ бюджет близо 340 млн. лева В първите дни на юли има подготвеност да бъдат подписани още 200 съглашения с общините. Останалите заявки се преглеждат регулярно според постъпването им.

Активно се работи и по програмата за обективен преход във въглищните райони. Вече започва кандидатстването по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания, в това число справяне с енергийната беднотия “ по Приоритет 4 „ Справедлив преход “ на „ Развитие на районите “ 2021-2027 година По мярката близо 200 млн. лева ще бъдат вложени в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в обитаемоте места. Кандидатстването ще продължи до 19 септември т.г. Близо 1 милиарда лева от програмата ще бъдат ориентирани до края на годината за подкрепяне на справедливия преход във въглищните райони на България – областите Перник, Кюстендил, Стара Загора и още 10 общини, свързани с Маришкия басейн: Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Продължава сключването на контракти за саниране на блоковете по стадий 1 на мярката за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, финансирана от НПВУ. До момента са подписани 38 контракта за безплатна финансова помощ за общо 51 млн. лева Издадени са решения за даване на средства за още 13 планови оферти.

В региона на строителния надзор от ДНСК са осъществени към 6200 инспекции на градежи и на строителни бумаги за определяне законосъобразността на издадените строителни бумаги, осъщественото строителство и прилагане. В употреба са въведени над 820 градежа, за които са извършени държавни приемателни комисии и са издадени позволения за прилагане. В помощ на жителите и бизнеса, ДНСК разгласява на уеб страницата си мненията по най-често задаваните въпроси по използването на Закона за устройство на територията.

Подготвя се покупка на осведомително и информационно съоръжение, което ще подсигурява безвредното действие на всички системи и съхранявани данни в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, които са обект от национално значение и са значима част от националната сигурност. В ход е социална поръчка за възобновяване на профилирани карти и регистри на морски плажове; прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони; пясъчни дюни и острови, в това число и основаните вследствие на човешка активност.

В мандата на служебното държавното управление продължи работата и по значима нормативна уредба. За публично разискване беше оповестен план на Закон за ВиК. Чрез него ще бъдат основани условия за повишение на качеството и успеваемостта на ВиК услугите, само че при баланс сред цените и покупателните благоприятни условия на популацията, като се резервира правилото на обществена търпимост на цената на услугата. Законопроектът ще облекчи работата на ВиК операторите и отразява условия, заложени в НПВУ, което е належащо изискване за приемане на средства.

Стартираха публични съвещания и по план за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който вкарва условията на европейска инструкция в българското законодателство. Промените ще разрешат да се отговори на потребностите от краткосрочно прилагане на платената пътна мрежа посредством въвеждане на еднодневна винетка. Предвижда се още посредством финансови тласъци с облекчени ставки или награди да се насърчи прекосяването към по-модерни, по-екологични и нисковъглеродни тежкотоварни транспортни средства, а най-старите и замърсяващи камиони с най-ниски еврокатегории да заплащат по-скъпи тол такси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР