Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза.

...
Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза.
Коментари Харесай

Какво се случва в жилищното строителство у нас

" Строителният бранш е привикнал да работи в режим на рецесия. Икономиката непрестанно е изправена пред провокации. Бизнесът и личността, която съумява да се оправи с тях, е сполучливата и реализира крайни резултати ", сподели ръководителят на УС на НАСП инж. Георги Шопов, представен от Bloomberg TV Bulgaria.

Изчисленията на НАСП демонстрират, че инфлацията при жилищното строителство е 27%. Приблизително такива са и плановете на Евростат. " Това се отразява на всеки един - от крайния консуматор - жителите, до бизнесмена и строителя. Няма неприятно в самата инфлация да се печата парична маса, само че би трябвало да става съизмеримо. Доходите на жителите порастват доста по-бавно, не могат да догонват инфлационните процеси в цената на стоката. И по този начин потреблението понижава ", изясни инж. Шопов.

Той акцентира, че всеки би трябвало да може да използва колкото може повече по-достъпни артикули. " Това е благосъстоянието, а не печатането на пари. От друга страна производителят, с цел да има клиенти, стоката би трябвало да е налична. Не е обикновено елементарният жител да не може в границите на 25 година деен живот да изплати едно жилище. От Националната асоциация на строителните бизнесмени не желаеме да се оплакваме и да желаеме от страната пари. Просто желаеме да не ни се пречи ", съобщи ръководителят на УС на НАСП.

Една от промените, които чакат, е намаляването на административната тежест. " За пръв път с новото държавно управление имаме прогрес по тази тематика. Те пристигнаха със поръчка за нулева корупция. А има ли административна тежест, има и корупция ", добави инж. Шопов.

Той не предвижда скорошно прекъсване на растежа на цените при жилищното строителство. " Докато има търсене и то е по-голямо от предлагането, цената ще продължава да пораства. Тук няма логичност и обществена правдивост, има един стопански закон - търсене и предложение ", сподели още инж. Шопов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР