Строителните фирми да предоставят под наем още техника за разчистването

...
Строителните фирми да предоставят под наем още техника за разчистването
Коментари Харесай

Търсят транспорт за ежедневно извозване на 210 деца до Карловските училища

Строителните компании да дават чартърен още техника за разчистването на наводнените карловски села. За това прикани регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, представен от БНР.

Необходими са освен тежки, само че и дребни машини, които да влязат в домовете на хората. Стоев посочи, че за даването на механизацията е обезпечено финансиране от страната.

210 деца би трябвало да бъдат всекидневно извозвани до учебните заведения в Карлово. Затова се търсят незабавно и транспортни компании, които да обезпечат услугата. Той акцентира, че началото на образователната година е под въпрос, тъй като нито една компания не е взела участие в процедурата, оповестена от общината.

Продължават възстановителните действия в най-тежко потърпевшите от наводнението села в Община Каравелово - Богдан, Каравелово и Слатина. 120 строителни машини работят на терен и разчистват улиците и вземат участие в укрепването на речните корита.

Продължават спешните работи за възобновяване на електрозахранването и водоподаването в засегнатите села като единствено в Слатина са отстранени изцяло.

В с. Каравелово на 100 % от домовете и постройките към този момент има ток, като се изключи уличното осветяване. Причината е, че пороят е отнесъл стълбовете и за тяхното създаване е належащо време. В половината от селото към този момент има и вода, от ВиК-Пловдив твърдят, че до края на деня ще има и в останалата част.

В с. Богдан ток има в 70 на 100 от къщите, а в половината има вода. На този етап водата към момента не е годна за пиянство.

Извършена е стерилизация на улиците и всички обществени пространства и публични здания, а от през днешния ден стартира напръскване по домовете, с цел да не плъзнат болести.

В разчистването на обитаемоте места през днешния ден още веднъж работят над 120 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и от Военновъздушни сили.

По думите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов плануваната сума на вредите от наводненията от 60 млн. лв. ще нарасне, тъй като има налични и скрити провали на инфраструктурата - улици, мостове и така нататък " Щетите ще надвишават цифрата от 60 млн. лв. ", сподели той.

По думите му почти 100%, с дребни изключения, са захранени с електричество потърпевшите села Каравелово, Богдан и Слатина.

Не по този начин е ситуацията с водата - село Каравелово е захранено 50%, Слатина - в по-голямата част. " Но в с. Богдан няма вода, тъй като има прекратени водопроводи, които минават на реките, които ни сътвориха проблеми. ВиК-Пловдив работи по водоподаването. Има аварийни количества питейна вода, които разнасяме ", сподели Кабаиванов.

13 фамилии са декларирали предпочитание да бъдат настанени във краткотрайни жилища, заяви той и предвижда броят им да нарасне до 30. " С министъра на защитата сме разговаряли и има подготвеност да бъдат предоставени оборудвани за живеене фургони. Трябва да забележим къде ще бъдат сложени тези краткотрайни жилища ", изясни кметът на Карлово.

Той също съобщи, че не е видял гола сеч на местата, където са проверявали за противозаконна сеч. " Видяхме сечи в региони, които следва да бъдат проверявани дали са направени съгласно условията на лесовъдската просвета и съгласно наредбите. За това би трябвало да се произнесат контролните органи ", съобщи Емил Кабаиванов.

Той също напомни, че са получени ваксини против тетанус, коклюш и дифтерит. " Започваме имунизиране в здравните служби на трите села с ваксини ДТК, с цел да профилактираме хората ", добави кметът на Карлово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР