Строителни площадки, поточни линии във фабрики и заводи, складове и

...
Строителни площадки, поточни линии във фабрики и заводи, складове и
Коментари Харесай

Централна Европа остава без работници

Строителни площадки, поточни линии във заводи и фабрики, хранилища и магазини в Централна Европа изпитват дефицит на работна ръка, откакто десетки хиляди украинци напуснаха добре платените си работни места и се върнаха в родината си, с цел да оказват помощ в битката против съветската инвазия.

Украинците " наводниха " Централна Европа през последното десетилетие, привлечени от положителните заплати и рухването на визовите ограничавания, като по този начин заеха доста работни места в строителството, автомобилния бранш и тежката промишленост, които съгласно локалните не са задоволително добре платени за тежестта на изпълнявания труд.

Много от тези служащи, обаче, се върнаха в родината си след началото на съветската инвазия на 24 февруари, което отвори огромни пробойни на пазара на труда.

Ройтерс беседва с 14 ръководители на компании, експерти по асортимент на личен състав, професионални организации и икономисти в Полша и Чехия. Всички те признават, че напускането на украинците е довело до повишаване на разноските и забавяния в осъществяването на промишлените поръчки и строителните действия.

 istock istock
Преди началото на войната украинците бяха най-голямата група задгранични служащи в Централна Европа. По данни от промищлеността в Полша работят 600 000 украинци, а в Чехия – 200 000.

Изхóд 

Според Конфедерацията на работодателите в Полша, която съставлява 19 000 компании с над 5 милиона чиновници, към 150 000 украинци, най-вече мъже, са напуснали Полша от началото на войната.

Виеслав Новак, основен изпълнителен шеф на полската железопътна и трамвайна компания Зет Ю И груп (ZUE Group), споделя, че един от нейните подизпълнители неотдавна не е съумял да извърши поръчка по полагането на релси, защото съвсем всички от 30-те украинци, работещи за компанията, напуснали работа.

В кои страни е най-добре да работите отдалечено

" Много компании незабавно търсят чиновници, освен това доста, за разнообразни строителни обекти в цялата страна заради всеобщото овакантяване ", споделя той. " А това се отразява неизбежно на цената и хода на работата. Когато една компания загуби бързо няколко десетки чиновници, не може де запълни празнотата за няколко дни ".

И до момента в който Европейската централна банка предвижда през юни, че притокът на украински бежанци ще укрепи трудовия пазар в еврозоната, тъкмо противоположното наподобява се случва в индустриалните страни от Централна Европа, които са отвън валутния съюз.

 istock istock
Стотиците хиляди украински бежанци, най-вече дами и деца, пристигнали в района, не са подобаващи за свободните позиции. Често предлаганите работни места са във физически изискващи браншове като строителство, промишлено произвеждане или металургия, където също така има и правни ограничавания какви тежести могат да подвигат дамите.

И фирмите са принудени да избират дали да образоват, да вземем за пример, украински бежанки да работят с мотокар или да набират нови служащи от Азия, с цел да запълнят празнотите, описват шефовете на компании за Ройтерс.

" Загубата на украинските служащи задълбочи проблемите, с които фирмите са сблъскваха като разследване от пандемията и инфлацията ", споделя Радек Шпицар, вицепрезидент на Чешката конфедерация на индустрията. " Фирмите признават, че не могат да изпълнят всички поръчки на бизнес сътрудниците си – те ги бавят и заплащат санкции. "

Свободни работни места

С 30 на 100 от Брутният вътрешен продукт, създаван от индустрията, Чехия е измежду най-индустриализираните страни в Европа, а Полша със своите 25 % е малко след нея.

 istock istock
Преди началото на съветската инвазия немската компания за набиране на служащи " Хофман личен състав " (Hofmann Personal) е разполагала с 1000 украинци, подготвени във всеки миг сред март и юни да дойдат на работа в Чехия и да се трудят в браншове като автомобилната промишленост, логистиката и промишленото произвеждане.

Но те по този начин и не могли да заминат и в този момент чешките компании се чудят по какъв начин да запълнят откритите работни места, споделя Габриела Хрбачкова, ръководещ шеф на " Хофман личен състав " за Чехия. А това е страната с най-ниското равнище на безработица в Европейски Съюз – една 3,1 на 100.

" Ако не се откри бързо решение за наемане на служащи от чужбина, фирмите ще страдат, изключително тези в промишленото произвеждане ", споделя Хрбачкова. " Липсват им стотици чиновници за квалифицирани индустриални позиции като заварчици, машинни оператори, леяри и мотокаристи. "

Работодателите считат, че резултатът от напускането на украинците се усеща изключително мощно в Централна Европа, защото индустрията там е по-малко автоматизирана от тази в Западна Европа.

 istock istock
За " Сканфил " (Scanfil), финландска компания, профилирана в производството на електроника, проблемите на трудовия пазар в Полша, където тя развива активност, са път към автоматизацията.

" Автоматизацията е допустима на някои работни места, само че не на всички места. Все още се нуждаем от доста същински човешки ръце ", споделя Магдалена Шведа, управител човешки запаси за " Сканфил Полша ".

Икономическото отражение

Според основния икономист на " Бе Ен Пе Париба банк Полска " (BNP Paribas Bank Polska) Михал Дибула напускането на украинските служащи сигурно ще нанесе провали на полската стопанска система, шестата по величина в Европейски Съюз, в кратковременен проект. Колко огромни ще са те, обаче, към момента е прекомерно рано да се прави оценка, прибавя той.

По думите на Петр Скочек, шеф на предприятието на немския снабдител на автомобилни елементи " Брозе груп " (Brose Group) в Острава, притокът на украински служащи е бил същинска берекет за бизнеса, защото те са били квалифицирани, имали са висока професионална нравственос и близка просвета. " Този канал в този момент е затворен ", оплаква се той.

 istock istock
Проблемът със чиновниците се прибавя към към този момент същеструващите компликации, породени от спиранията на веригите на доставки поради пандемията и последвалия скок на цените на енергоресурсите. Индексът на цените на производител през юни в Полша доближи 25,6 на 100 на годишна база, а в Чехия беше даже още по-висок - 28,5 на 100.

Някои компании повишават заплатите, с цел да опитат да привлекат локални служащи и да преборят конкуренцията за дребното останали украинци.

" Търсим украински служащи на пазара, предлагаме повече пари ", споделя Мачей Йечмик, основен изпълнителен шеф на полската компания " Инбет " (InBet), която създава сглобяеми материали за строителството. " Всяка седмица подобряваме офертите ".

Жени и други чужденци

Полската компания за наемане на служащи " Греми личен състав " (Gremi Personal) изяснява, че в опит да решат най-малко частично проблемите си, някои нейни клиенти преместили мъжете на по-трудоемки работни места, а на техните места наели украински бежанки.

Други компании се принудили да погледнат по-надалеч - към страни като Монголия и Филипините, където обаче проблеми като езика, пътуването и издаването на визи затрудняват бързото запълване на свободните работни места. Броят на служащите от тези страни не може да попълни празнините, споделя Маркос Сегадор Аребола основен изпълнителен шеф на друга компания за наемане на личен състав - " Джи Ай груп Полша " (GI Group Poland). По думите му за последните 13 години украинските служащи в Полша са се нараснали 38 пъти. 

 istock istock
Някои компании пробват да обучат дами за позиции, на които по традиция работят мъже, като да вземем за пример ръководството на мотокар. Според Войчех Ратайчик, основен изпълнителен шеф на " Тренквалдер Полша " (Trenkwalder Poland), в страната има 50 000 свободни работни места в логистиката, огромна част от тях за мотокаристи.

На реклама за работа с мотокар, изпратена до 2000 бежанци, откликнали 600 дами. Няколко десетки от тях към този момент са почнали четириседмично образование за ръководство на мотокар, реализирано взаимно с компании, които след това са подготвени да ги наемат.

Една от участничките в това образование е Олга Воровий, някогашен управител продажби, която неотдавна намерила работа в склада на доставчика на автомобилни елементи " Форесия " (Faurecia) в Гройец, Източна Полша. " В Украйна работех с главата си, тук правя физически труд. Налага ми се да работя и да изкарвам пари. "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР