Строителите на първите два участъка от магистралата Русе - Велико

...
Строителите на първите два участъка от магистралата Русе - Велико
Коментари Харесай

Голям шлем за един велик и жилав строител за 1.5 млрд. лв.

Строителите на първите два сектора от автомагистралата Русе - Велико Търново за над 1.5 милиарда лв. са ясни. Без изненади публичната поръчка се печели от компании получили огромни задатъци за градежа на автомагистрала " Хемус " - две обединявания отпред с " Инфра специалист " и " Европейски пътища " АД. Това излиза наяве от оповестеното в 17:52 часа в понеделник - 18 юли, в решение на ръководителя на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев.

Съобщение от АПИ за взетото решение няма. То идва в миг, когато са преброени последните дни на държавното управление на Кирил Петков, което е в оставка.

Любопитна детайлност е, че шефът на АПИ Тодор Василев, който беше назначен от вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов, взима решението в деня, в който Караджов излиза в отпуск и упълномощава неговите функционалности да бъдат поети от. Преди да бъде назначен на поста от премиера Кирил Петков, той беше консултант на вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев в Министерството на районното развиване и благоустройството.

Освен това по времето, в което е оповестено решението на АПИ, имаше среща в Министерския съвет, на която се обсъждаше бъдещето на огромните инфраструктурни планове - автомагистралите " Струма ", " Европа ", Русе - Велико Търново и тунела под Шипка, съгласно известие от Министерство на регионалното развитие. До момента няма публична позиция от страна на държавното управление какви решения са взети за тях.

От известие на коалиция " Да спасим Кресненския пролом " стана ясно, че по време на срещата е имало " непредвиден опит на двама съветници в Министерство на околната среда и водите - Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия и Емил Папазян от " Продължаваме промяната ", да провокират скандал, посредством който да върнат назад плана за прекосяване на към отхвърления от Европейската комисия вид ". Той планува придвижването в едната посока да става по в този момент съществуващия път през Кресна, а в другата да бъде построен Източен обход. В сряда неправителствената организация ще даде конференция по случая.

" От вас узнавам, че реализатори за автомагистралата Русе - Велико Търново са оповестени обществено " , сподели Ивайло Стайков, който сега извършва функционалностите на министър на районното развиване със заповед на Караджов. Той посочи, че неговото предпочитание е било да има напредък по развиването на плана, разговарял е по този въпрос и с премиера в оставка Кирил Петков и има неговото утвърждение. Заместнк-министърът на районното развиване уточни още, че автомагистралата Русе - Велико Търново не е била дискутирана на срещата при премиера в понеделник, тъй като акцентът е бил подложен върху Кресненското дефиле.

Това е втора огромна поръчка, след, която се печели от един " популярен и жилест " строител , както се изрази вътрешният министър в оставка Бойко Борисов, явно визирайки някогашния пътен началник от времето на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи Велико Желев. Така с първия лот от автомагистралата Русе - Велико Търново компании, които са свързани с него, печелят два от трите плана, които ще се финансират с европейски средства по стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година За третия - пътят през също има определени реализатори, само че няма подписани контракти с тях поради неяснотите от кое място ще мине трасето.

Над година и половина мъдруване кой да завоюва търга

Обществената поръчка за избор на реализатор на първите два сектора от автомагистралата Русе - Велико Търново беше оповестена в края на 2020 година по времето на ГЕРБ. Предложенията на участниците бяха отворени в края на януари 2021 година, В търга участваха единствено. Ценовите оферти на претендентите бяха отворени през май 2022 година, като те бяха с над 55 на 100 по-високи по отношение на прогнозната стойност на пътната организация .

Сега АПИ избира за реализатор най-ниските ценови предложения. Така секторът Русе - Бяла с дължина 40.2 км ще се строи от обединяването ДЗЗД " ХЕМУС-16320 " , в което вземат участие " Инфра Експерт " АД, " Автомагистрали - Черно море " АД, " Пътинженерингстрой-Т " ЕАД и " Трансконсулт-22 " ЕООД против 876 525 100,64 лева без Данък добавена стойност (21.8 млн. лева./км). Прогнозната стойност на поръчката беше 536 391 000 лева без Данък добавена стойност.

Срокът за строителство на сектора сред Русе и Бяла (40.2 км) е 2120 календарни дни, което е над 5 години и 8 месеца. Поръчката е на инженеринг и занапред следва да се проектира.

ДЗЗД " Хемус-16320 " сега строи сектор от автомагистрала " Хемус " сред пътните възли " Буховци " и " Белокопитово ", който трябваше да е подготвен напролет на 2020 година, само че не е ясно по кое време ще бъде пуснат в употреба. Миналата година обединяването независимо предприе ремонт на деформации на едно от оборудванията, което вътрешният министър Бойко Рашков показа като сриване на 600 м от автомагистралата.

" Инфра специалист " е и в обединяванията, които имат контракти с АПИ за настоящ ремонт и поддържане на областите Софийска, Бургас, Варна и Шумен.

Официално, съгласно Търговския указател, за автентичен притежател на компанията се сочи Иво Крумов Михайлов , който обществено в никакъв случай не се е появявал. Неофициално обаче се твърди, поради косвени връзки, че за зад " Инфра специалист " стои някогашният пътен началник Велико Желев. Самият той отхвърля да има нещо общо с нея.

За втория сектор - обходът на Бяла с дължина 35.4 км - за реализатор е определено обединяването ДЗЗД " Автомагистрала Русе Търново " с участници " Европейски пътища " АД, " Грома Холд " ЕООД, " Водно строителство - Благоевград " АД, " Автомагистрали Хемус " АД и " Пътпроект 2000 " ООД с цена от 660 425 563,84 лева без Данък добавена стойност (18.6 млн. лева./км). За съпоставяне прогнозната стойност на обекта е 446 349 000 лева без Данък добавена стойност.

Срокът за построяването на този сектор е 1810 календарни дни, което е към 5 години. Обектът също е на инженеринг - планиране и строителство.

За последния трети лот - Бяла - Велико Търново към момента не е оповестена социална поръчка, тъй като там има за изчистване проблеми свързани с екологията.

Поръчка за строителен контрол

Междувременно АПИ разгласи публичната поръчка за избор на строителен контрол на първите два сектора на автомагистралата Русе - Велико Търново.

Тръжната процедура е в две обособени позиции - за сектора от Русе до Бяла и за обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 24 568 500 лева без Данък добавена стойност.

Срокът за подаване на офертите е до 15 август 2022 година

Магистралата Русе - Велико Търново

Проектното трасе на автомагистралата Русе - Велико Търново е с дължина 132.84 км.

Магистралата ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще доближава до град Дебелец, където трафикът се разделя на две в посока Прохода на Републиката и прохода " Шипка ".

Обществената поръчка е оповестена въз основа на направен и утвърден абстрактен план, съгласно който плановият габарит на трасето е Г27 - с две дейни и една спешна лента за придвижване в посока, междинна разграничителна линия и банкети.

Предвидени са нужните пътни възли и връзки, с цел да може хората от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана.

На цялото трасе от 132 км се планува построяването на редица огромни уреди - 22 моста и виадукта с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в сектора Бяла - Велико Търново.

Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела.

Достъпът до земеделските земи ще е посредством 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.

Ще се изградят и 8 площадки за отдих, ситуирани двустранно на трасето.

След разработване на техническите планове ще бъдат прецизирани местоположението, броят, типът и дължината на огромните уреди.

Строителните работи ще стартират от секторите с най-интензивно придвижване, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока централизация на тежки пътни произшествия. С построяването на автомагистралата броят на злополуките по направлението ще намалее, защото придвижването ще бъде разграничено в две обособени пътни платна, а директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, показват от пътната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР