Строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на

...
Строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на
Коментари Харесай

Секира! Строителите без лиценз няма да могат да си вадят хляба и по малките строежи

Строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите (КСБ), към този момент ще може да строят жилищни и смесени здания с ниско застрояване до 300 квадрата. Това взеха решение на първо четене депутатите от Комисията по районна политика, оповестява Монитор бг.
Законопроектът с промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) е импортиран от група народни представители от ГЕРБ отпред с зам.-председателката на отрасловата комисия Петя Аврамова.
В момента „ нерегламентирани строителни бригади “ подвигат вили и други здания и уреди за публично обслужване с РЗП до 1000 кв. м или с потенциал до 100 места за гости, които са пета категория. Строителите се възползват от несъгласия сред наредбите на Закон за устройство на територията и Закона за Камарата на строителите, като първият постанова възбрана за осъществяване на обектите пета категория, в случай че строител не е вписан в централния професионален указател на КСБ.

От друга страна обаче, в Закона на камарата на строителите е планувано изключение, което дава право да бъдат изпълнявани обекти с обсег от съвсем цялата категория без нужда от регистрация в регистъра. По време на разискването на законопроекта бяха изразени отзиви, че сред първо и второ четене в Народното събрание застроената повърхност би трябвало да бъда понижена още -на 150 кв. м или дори да отпадне напълно и за нерегистрираните да останата единствено ремонтите.
Депутатати одобриха единомислещо четири от петте импортирани законопроекта по отношение на промени на Закон за устройство на територията. Преди съвещанието стана ясно, че от ГЕРБ са се отказали от концепцията си противозаконен градеж да се узаконява, откакто се заплати санкция в размер на 30% от цената му. Вносителят му Младен Шишков го е изтеглил от деловодството на Народното събрание.
Най-дискутирано беше инициираното от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов изменение и допълнение на закона. В законопроекта се уточни определението на „ преместваем обект “- подобен, който не е трайно прикован към земята и може да бъде изместен, остава критерият павилионите да са повърхност до 15 кв. м и до 3 метра височина, само че параметрите занапред ще се разискват.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха срещу прехвърлянето на отговорността за контрола по унищожаване на преместваеми обекти върху държавни парцели. До момента той се упражнява от общините, само че те нямат нито финансов, нито човешки запас, по тази причина концепцията е контролът да се трансферира на ДНСК и районните й структури. Според Дора Янкова и Манол Генов от левицата кметовете желаят да се отърват от парещ картоф, тъй като са на избираеми позиции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР