Строги мерки за сигурност във Вашингтон, ден преди Конгресът да

...
Строги мерки за сигурност във Вашингтон, ден преди Конгресът да
Коментари Харесай

Като на война: Полицията окупира ключови места във Вашингтон, чакат се...

Строги ограничения за сигурност във Вашингтон, ден преди Конгресът да удостовери изборните резултати и успеха на Джо Байдън. В американската столица се чака да дойдат стотици последователи на Доналд Тръмп, с цел да вземат участие в митинг против изборната му загуба. Властите обаче предизвестиха да не се носят оръжия по време на демонстрацията, която ще съвпадне с гласуването в Конгреса.

Стотици служители на реда и членове на Националната армия към този момент са мобилизирани, с цел да опазят реда. Има опасения, че измежду протестиращите ще бъдат и крайно-десни националисти, които намерено носят оръжие на сходни събития. Медиите разясняват, че полицията безусловно се готви за война.

Междувременно през днешния ден на основен балотаж жителите на американския щат Джорджия вземат решение демократите или републиканците ще имат болшинство в Горната камара на конгреса. Битката е за две места, от които де факто зависи по какъв начин ще ръководи бъдещият президент.

Сенаторите републиканци - Кели Лофлър и Дейвид Пердю, заемали до момента места в горната камара на Конгреса се изправят против демократите - Рафаел Уорнок и Джон Ософ. Ако републиканците съумеят да запазят постовете си, партията ще разполага с болшинство от 52 от общо 100 места в горната камара на Конгреса.

Ако пък двамата демократи завоюват частичния избор, двете партии ще имат еднакъв брой представители, като тогава бъдещият вицепрезидент Камала Харис ще има правото на решителен глас в Сената. А това би направило работата на Джо Байдън доста по-лека. Демократите към този момент резервираха преобладаващата си позиция в долната камара и при и при задоволително поддръжка и в Горната, би следвало бъдещият държавен глава безпроблемно да прокарва самодейностите си.

Ден преди частичните избори в Джорджия, Доналд Тръмп и Джо Байдън се включиха в предизборни акции. В щатската столица Атланта, демократът се обърна към гласоподавателите с апел да гласоподават. Но и не пропусна както да разкритикува противника си, както и да се пошегува, че в случай че и в този момент партията му завоюва, това би било 4-та победа от 3-ти ноември насам.

А в град Далтън, на последния си огромен протест преди да напусне Белия дом, Доналд Тръмп предизвести за ужасяващи последици, в случай че демократите получат болшинството в Сената. Президентът продължава да се смята за победител в основния щат Джорджия, макар две повторни преброявания на бюлетините.

Изборът за двама сенатори се организира на фона на остри реакции след публикуван телефонен диалог, в който Тръмп приканва щатския секретар на Джорджия, "да откри гласове, с които да обърне в негова изгода резултата ".

Същевременно се чака на следващия ден няколко от най-близките до президента републиканци да издигнат възражения по време на формалното приемане на успеха на Байдън в Конгреса. Това би могло само леко да забави процеса. Победата на Байдън обаче няма по какъв начин да бъде отнета и по всяка възможност встъпването му в служба ще се случи по проект - на 20-ти януари.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР