Строена между ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари"

...
Строена между ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари"
Коментари Харесай

10 факта за Нотр Дам дьо Пари, които едва ли знаете

Строена сред ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари " (Notre Dame de Paris), позната още у нас като Парижката Света Богородица, има голяма историческа стойност, освен за Франция, само че и за целия свят. Тази готическа катедрала е и знак на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската гражданска война, само че повече е обвързвана със ориста на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон. Хиляди туристи прекрачват прага й всеки ден и се любуват както на външната по този начин и на вътрешната й хубост. множеството гости, евентуално за първи път научават обстоятелства за "Нотр Дам ", като тези, които е събрал в сбирка уеб сайтът Mental Floss...

1. Под катедралата лежи град от езически времена.
Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е ситуирана "Нотр Дам ", в миналото е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е даже катедралата да е издигната върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, защото при разкопки на мястото през 1710 година са открити остатъци от олтар със статуи, отдадени на римския господ Юпитер и други остарели божества.

2. На покрива й има цяла "гора ". (Унищожено от пожара!)
Катедралата има някои от най-старите оживели в Париж рамки от дървесина, в това число дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Всяка греда е направена от настрана дърво. Затова и цялата тази структура е известна като "Гората ".

3. 28 "крале " са изгубили "главите " си в нея по време на Френската гражданска война
През 1793 година, в разгара на Великата френска гражданска война, 28 скулптури на древен крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. (По-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ, по тази причина и побеснелите революционери атакуват знаци на монархията.) Оцелелите скулптури, открити по-късно, през днешния ден са в музея "Клюни ".

4. Двете най-известни кули на "Нотр Дам " не са близнаци.
На пръв взор те в действителност наподобяват като че ли са идентични. Детайлен взор демонстрира, че северната кула е малко по-голяма от южната. както и всички други детайли на катедралата, те са строени в нескончаем интервал от време, а това е проява на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се в главата на един-единствен проектант.

5. Веднъж камбаните й били разтопени, с цел да се създадат оръдия.
Не единствено кралете-статуи, само че и цялата катедрала става жертва на "новото време ", въведено от дейците на Френската гражданска война. Те подреждат от християнски храм постройката да бъде изменена и да показва на Култа към Разума. Почти всичките й камбани тогава са претопени и отиват за изработката на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възобновен едвам в близката до нас 2013 година.

6. Наполеон и Виктор Юго избавят "Нотр Дам ".
Когато Наполеон Бонопарт взема решение да се короняса за император през 1804 година в "Нотр Дам " постройката е в неприятно положение. Вековете крах и нанесените от революцията вреди са я довели до ръба на разрухата. Именно Наполен връща статута й на черква и организира церемонията си измежду стените й. С това слага начало на нов живот за "Нотр Дам ". Разбира се провинен "Нотр Дам " да бъде едно от бижутата на света е й най-големият и обичан френски публицист Виктор Юго. В романа си "Парижката Света Богородица " (1831 г.) той употребява постройката като персонификация на самата Франция. Книгата и до през днешния ден е голям триумф, а в тези времена през ХІХ век води до организирането на акции за възобновяване на храма под наставленията на известните по това време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

7. Чудовищата по двете основни кули са от по-нови времена.
Не от готическата ера, която би трябвало да показват, а от средата на ХІХ век са гаргойлите и химерите, сложени по ъглите. Виоле-ле-Дюк подрежда слагането им, въодушевен от тяхното неведнъж споменаване в романа "парижката Света Богородица " на Юго.

8. Кулата "Стрелата " е заветен гръмоотвод. (Унищожена от пожара!)
Фотографии на катедралата от преди злощастния настоящ пожар, демонстрират, че на върха на най-високата кула на храма, наричана "Стрелата " е имало петел, който е имал не просто декоративна стойност. През 1935 година три реликви - хипотетично парче от короната от тръни на Христос, както и дребни остатъци от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че концепцията е била да се сътвори един тип "свещен " гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

9. Смята се, че органът в храма е най-големият във Франция. (Унищожен от пожара!)
Органът в "Нотр Дам " има повече от 8000 тръби (някои останали още от ХVІІІ век). Съмнения по въпроса несъмнено съществуват, само че след настоящия пожар това няма по какъв начин да бъде открито. С пожара се поставя край и на големите старания положени по органа в катедралата, засвирил още веднъж през 2013 година по случай 850-годишнината на "Нотр Дам ".

10. Всички пътища водят до "Нотр Дам "
Тълпите от туристи нормално не виждат нещо, което се намира край катедралата - обозначаващ надпис със звезда с осем лъча, вписани в камък. Надписът гласи "Нулева точка на пътищата във Франция ". Тя се употребява за премерване на дистанциите сред Париж и другите обитаеми места във Франция. Поставена е там през 1924 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР