Строежите по южното Черноморие са временно спрени. В първия работен

...
Строежите по южното Черноморие са временно спрени. В първия работен
Коментари Харесай

Сезират прокуратурата при нарушения на общините за строежите край морето

Строежите по южното Черноморие са краткотрайно спрени. В първия работен ден от идната седмица ще стартира изцяло ревизиране на документите на градежите на къмпинга " Арапя ", северно от Царево, плажа " Алепу " и къмпинга " Градина " до Созопол, разгласи на конференция в Бургас шефът на Дирекцията за народен строителен надзор Иван Несторов.
 
Временното прекъсване на дейностите по строителството са наложени до премахване на нарушаванията на вложителите. Проверки, разпоредени от премиера Бойко Борисов, бяха осъществени през вчерашния ден на място. В тях участваха специалисти на ДНСК, РДНСК-Бургас, Службата по геодезия, картография и кадастър.

 
Предстои задълбочена инспекция на обекта на къмпинга " Арапя ". Там няма синхронизация с наредбите на Закона на черноморското крайбрежие. На " Арапя " има неясноти и неразрешени проблеми свързани с инженерната инфраструктура. По план е планувано да се изградят 23 къщи, представляващи вилно населено място, само че липсват план-схемите, които показват зареждането на обектите с електричество и вода. Сезирана е прокуратурата в Царево , съобщи Несторов.
 
На къмпинга " Градина " вложителят непринудено е спрял строителните действия. Този обект също ще бъде тестван детайлно. Там става въпрос за строителство на паркинги и заведения за хранене.
 
На плажа " Алепу " по план би трябвало да бъдат построени три жилищни здания. Там вложителят прави укрепителни действия. Ще се ревизира дали бреговото-укрепително оборудване извършва функционалностите си. Проверката ще бъде осъществена от Министерството на районното развиване и благоустройството.-->

 
Арх. Иван Несторов сподели още, че резултатите от инспекциите ще са ясни до седмица.
 
При съществуване на съществени нарушавания ще бъде сезирана прокуратурата , която единствена може да стартира дело за преустановяване на издадените позволения за градеж.
 
„ За 1 година и 4 месеца, откогато съм шеф на ДНСК, установявам, че има дисбаланс в дейностите на общините в страната. След като през 2012 година Закон за устройство на територията им даде автономия за одобрение на капиталови планове и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушавания, като да вземем за пример в село Дебрен, община Гърмен, където локалната власт е издала позволение да се застрои дере макар негативното мнение на Басейнова дирекция “, изясни арх. Несторов.

 
 
„ Над 50 000 пък са преписките в ДНСК по тъжби на жители за неправилни дейности или безучастие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и капиталовият интерес е най-силен. Там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат ограничения за подсилване и усилване на потенциала им “, сподели още шефът на Дирекцията за народен строителен надзор.
 
„ Нашият приоритет е ДНСК да реализира непрекъснат и ефикасен надзор на всички обекти и обществото да усети, че страната е на мястото си “, разяснява той.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР