Строежът на разклонението на третата линия на метрото от Военна

...
Строежът на разклонението на третата линия на метрото от Военна
Коментари Харесай

Метрото до район Слатина започва да се строи през 2023 година

Строежът на разклонението на третата линия на метрото от Военна академия през регион " Слатина " до бул. " Цариградско шосе " ще стартира през 2023 година Това заяви кметът Йорданка Фандъкова откакто през днешния ден Министерският съвет одобри изменение в Общия организационен проект на Столична община, което разрешава да бъде разширена третата метролиния.

Проектът ще бъде финансиран със заем от Европейската капиталова банка в размер на 360 млн.лева, изтеглен от общината, 45 млн.лева от общинския бюджет и още 143 млн. лв. от държавния бюджет, като общата инвестиция за построяването е 548 млн. лв.. Предишното държавно управление на Кирил Петков гласоподава по 40 млн.лева от държавния бюджет в продължение на четири години за построяването му.

Трасето на разклонението на третата метролиния ще бъде от бул. " Евлоги Георгиев " при Военна академия до бул. " Цариградско шосе " до пътния възел с ул. " Проф. Петър Мутафчиев ". Метромрежата ще се усили с 6 км. Новите метростанции ще бъдат ситуирани на следните места по маршрута: пред Военна академия при " ул. " Шипка ", в кв. " Гео Милев " - в ж.к. " Слатина ", сред " София Тех парк " и зала " Арена Армеец " и на бул. " Цариградско шосе ".

Предвижда се да бъдат транспортирани с 16 милиона повече пасажери годишно, а делът на пътуванията с метро в градския превоз ще доближи близо 50%, оповестяват от Министерския съвет. Сред предстоящите резултати са спад на колите в придвижване с 8801 на ден и понижаване на трафика с към 25%. По-високата скорост на напредване с метрото спрямо останалия превоз ще спести на жителите града в допълнение 8553 човекочаса дневно.

Реализацията на плана за разширение на третата линия на софийското метро ще окаже позитивен резултат и във връзка с намаляването на нездравословните излъчвания, фините прахови частици, оловните аерозоли и други с няколко хиляди тона годишно, се показва в известието на Министерския съвет.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР