Строежът на корабите се осъществява в рамките на проекта Придобиване

...
Строежът на корабите се осъществява в рамките на проекта Придобиване
Коментари Харесай

Корпусът на първия многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС бе спуснат на вода

Строежът на корабите се реализира в границите на плана " Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили ", чието осъществяване стартира през 2020 година със сключването на контракт сред Министерството на защитата на Република България и компанията " FR. LURSSEN WERFT GMBH&Co.KG ", след това преименувана на " NVL B.V. & Co.KG ".

Първият транспортен съд, чийто корпус през днешния ден беше спуснат на вода, би трябвало да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 година, а вторият - през 2026 година

През декември 2021 година началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на немската компания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният локален сътрудник МТГ " Делфин " - Светлин Стоянов, дадоха началото на градежа на първия от двата нови патрулни кораба за Военноморски сили. 

Контраадмирал Ефтимов тогава разяснява, че моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската войска. По думите му това е освен началото на софтуерен развой, само че и старт на необратим развой на рационализация на Военноморски сили на армията.

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че през идващите години има да се свърши доста работа, само че на първо място подготовката на екипажи, образуване на образованието им, тъй като плавателният съд е комплицирано техническо оборудване, което изисква напълно друго равнище на познание и подготовка.

Договорът за строителството на двата нови бойни кораба от вида лека фрегата беше подписан преди три години. Стойността им е близо 1 милиарда лв..

Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишение на морската ни сигурност, сподели Тодор Тагарев, който взе участие преди месец в церемонията по залагането на кила на втория кораб в корабостроителницата " МТГ Делфин ".

Снимка: МТГ-Делфин

Той акцентира, че планът се осъществя в българска компания. Това е предпочитан план за министерството на защитата, изключително в подтекста на актуалната обстановка в Черно море. Защитата на националните пространства е извънредно значима задача, а двата кораба - " Храбри " и " Смели ", ще дадат принос към концепцията на НАТО за въздържане и защита, сподели министърът. Той добави, че планът се извършва по график и изрази вяра, че скоро първият транспортен съд ще бъде окомплектован и ще стане дейно бойно средство.

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР