Строеж на нов ултрамодерен затвор, в който няма да има

...
Строеж на нов ултрамодерен затвор, в който няма да има
Коментари Харесай

Строят много модерен затвор у нас - без решетки, наподобяващ хотел

Строеж на нов ултрамодерен затвор, в който няма да има решетки, а килиите ще наподобяват 5-звезден хотел, започва край Дупница. Съоръжението се намира на мястото на остаряло военно отделение на 35-и противотанков полк в село Самораново. Инвестицията е за 17 560 000 евро, а средствата идват от Норвежкият финансов механизъм.

Проектът е дело на проектант Божидар Хинков и бе показан персонално от него по време на конференция в хотел " Витоша Гардън “.

Лукс

Според плановете пандизът би трябвало да бъде издигнат до март 2024 година, като има известно закъснение поради траялата две години пандемия от Коронавирус.

Това е първият затвор, за който у нас изобщо се изготвя план през последните 50 години. В него ще бъдат настанени 400 лишени от независимост, които безусловно ще тънат в разкош. Освен че няма да има решетки, пандизчиите ще са с обща ограда и ще употребяват огромни открити пространства с доста зеленина. Предвидено е сами да се грижат за поддръжката на зелените площи. Освен това килиите са насочени с панорама към върховете на Рила, по този начин наказаните ще могат да се успокояват и последователно да се приготвят за реинтеграцията си.

В новия затвор ще има обособени корпуси за образование, за отдих, както и част, в която лишените от независимост ще живеят в обособени къщи. Там ще се настаняват тези от тях, които са имали положително държание и им остава малко време за доизлежаване. Целта е да могат да привикват по-бързо със външната среда. Освен това те ще могат да излизат свободно на разходки и да се прибират в килиите си преди вечерния час, написа " Телеграф ".

Удобства

Затворниците ще имат доста улеснения, за каквито сега могат само да мечтаят. Строежът е основан напълно на норвежкия опит. В северната страна пандизите са едни от най-модерните, а средата в тях е много щадяща към лишените от независимост. Според проектантите по този начин напълно ще им се даде късмет да се реформират и завърнат в обществото, откакто излежат присъдите си. Към пандиза ще има обучителен център за надзирателите, ще се открият и доста нови работни места за жителите на село Самораново и Дупница. Предвидено е и построяването на тръбопровод в селото, което да задоволи потребностите както на пандиза, по този начин и на обитаемото място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР