Стриймърите работят усърдно по много часове и това не винаги

...
Стриймърите работят усърдно по много часове и това не винаги
Коментари Харесай


Стриймърите работят усърдно по много часо


Стриймърите работят старателно по доста часове и това не постоянно се отплаща
(снимка: CC0 Public Domain)

Да си рок-звезда звучи като безконечен ваучър: подготовка, концерт, почитатели и забавление, празненство след концерта… Да си геймър-стриймър също звучи като безконечен ваучър – играеш и се забавляваш и трупаш пари. Но действителността е малко по-различна…

Безчет младежи се втурват в гонене на славата и парите, които кариерата като стриймър им дава обещание, само че триумфът идва с цената на изтoщение, безсънни нощи, бъхтане без почивни дни – и все пак това триумфът в действителност идва единствено при някои.

В платформата Twitch се излъчват по към 2 милиарда часа „ живо наличие ” всеки месец. Има над 9 милиона канала. В множеството от тях хора играят видеоигри, до момента в който снимат самите себе си и излъчват това „ предаване ” към необятната публика. Тези, които съберат най-вече фенове, от време на време отиват на празненство онлайн, където са VIP звезди, отбелязва.

Да, те са звезди. Имат милиони почитатели. Спират ги на улицата или на летищата всякакви хора, които желаят селфи и подпис. За разлика от професионалните геймъри, чиято работа е да бъдат задоволително положителни във видеоигрите, работата на стриймърите е да бъдат занимателни – те играят и би трябвало да забавляват почитателите си.

Още преди пандемията това беше огромен бизнес за някои. Но след взрива на пандемията гледаемостта в Twitch е скочила със 70% през 2020 година

За разлика от рок-звездите обаче, стриймърите не са известни с лудите си купони. Те работят старателно по доста часове и това не постоянно се отплаща. Един стриймър всекидневно работи по 8 до 10 часа всеки ден. Когато не излъчва онлайн, е ангажиран да поддържа интереса – написа в, дава отговор на почитателите, търси спонсори и партньорства с огромни марки. Ако ги запиташ какво за тях е същинско развлечение, може и да се окажат затруднени да отговорят.

Геймър-стриймър звучи занимателно единствено за тези, които гледат. Реално е свръхконкурентна специалност, която притегля милиони амбициозни младежи, които се втурват да прекарват безкрайни часове в играене и лъчение – губейки границата сред работа и персонален живот.
още по темата
Стриймърите са задължени да са непрекъснато онлайн, да са на линия всеки ден за своите фенове. И това не всеки път им носи забележителни приходи. Според неотдавна изтекли данни на Twitch, първите 1% от стриймърите в платформата са сграбчили повече от половината от 889-те милиона $, изплатени от платформата към основателите на наличие предходната година.

А останалите? От тях три четвърти печелят по 120 $ или дори по-малко. Милиони не изкарват безусловно нищо.

Изглежда като професия-мечта, само че в действителност е рецепта за бързо постигане до „ прегаряне ”. Камерата е съвсем непрекъснато включена, заниманието се трансформира в работа, в обвързване. Всеки стриймър се придържа към прецизен график, на който не може да си разреши да изневери, тъй като ще загуби феновете си. Графикът е безмилостен, когато би трябвало да се построи публика в Twitch, а за задачата са нужни най-малко осем часа стрийминг всеки ден, пет дни в седмицата минимум.

Някои стриймъри обръщат деня и нощта. За да могат да излъчват тогава, когато има най-вече фенове – а най-вече фенове има в Северна Америка – тези играчи са принудени да водят своите излъчвания тогава, когато в тяхната географска зона е нощ. През деня дремват, дават отговор на писма и мнения на почитатели и още веднъж, с рухването на нощта, включват камерата, с цел да стриймват – 8 часа, 10 часа, от време на време 12 часа. След това са изтощени, а денят стартира отново…

Много от стриймърите в действителност практикуват своята с помощта на обстоятелството, че в дома им има някой, който се грижи за тях – готви, чисти, оправя къщата. Те самите нямат време за сходни грижи, нямат и сили. Много от стриймърите в действителност живеят с родителите си. Разчитат на майките и бащите си за готвенето на храната, обгрижването на дома, а и за парите, тъй като от стрийминга не се изкарва доста.

Повечето са като в обаян кръг. След 8 или 10 часа стриймване са изморени и имат сили единствено за сънливост. После кръговратът стартира още веднъж. Малцината, които са осъзнали какъв брой зле се отразява това на менталното им положение, се пробват да си наложат график, в който да имат повече време за отмора и действителен живот, само че това е мъчно. Позволяват си почивен ден един път в седмицата, вероятно.

Машината е безпощадна. Колкото повече излъчваш, толкоз повече са възможностите да бъдеш включен в заглавната страница на Twitch и да се сдобиеш с повече последовaтели. Това вероятно може да ти донесе повече пари. Стремежът да се озовеш в подборката е неукротим: тогава имаш късмет да намериш спонсор, да имаш повече платени абонаменти, да те избере някоя огромна марка.

Но попадналите на заглавната страница са шепа хора – а стремящите се към сходен триумф са милиони. Конкуренцията е жестока. Шансовете – дребни. Много от младежите-стриймъри са пощурели на тематика статистики, бройки, логаритми. А логаритмите дефинират ориста им.

И в случай че това не е всичко, има още „ екстри ”. Стриймърите и феновете им в Twitch неведнъж образуват мощни и трайни взаимоотношения между тях – връзки сред звезди и техните почитатели. Но както се случва при всички авторитетни хора, преследването е огромен проблем.

Някои стриймъри споделят за почитатели, които са се появили на вратите на домовете им – и то измежду нощ. Тези парасоциални взаимоотношения могат да са нездравословни и за двете страни, защото феновете стартират да се усещат „ имащи право ” да видят индивида от другата страна на камерата, а стриймърите се усещат задължени да им отделят време.

Всеки опит за отмора от този лудешки темп се санкционира. Когато Ninja – който по множеството стандарти се смята най-успешният стриймър на в света, с към 10 милиона $ годишна облага и 17 милиона почитатели – си взема два почивни дни, с цел да участва на шампионат през 2018 година, той изгубва 40 000 клиенти.

„ Докато основателите на наличие са изправени пред същите провокации като останалата част от цифровото потомство, стресът и прегарянето при тях са доста повече поради натиска от упованията от тяхната публика ”, споделя Крути Каноджиа, основен изпълнителен шеф на Healthy Gamer – организация, която дава душевен здравни съвещания за „ цифровото потомство ”, в това число характерно образование за благоденствие за стриймъри.

„ Те стартират да излъчват поради любовта към игрите и общността, която идва с тях, само че свръхконкурентната природа на това занимание може да ги накара да се усещат по този начин, като че ли в никакъв случай не могат да си вземат почивен ден… ”, добавя Каноджиа.

Тази брутална действителност е измежду аргументите, заради които Twitch е „ младежка ” територия: сигурно е невероятно да се придържате към сходен темп на живот, в случай че сте родител на три деца. Обичайно стриймърите са младежи без лично семейство.

Изграждането на облика на звездата изисква още и още, непрекъснато. Човек би трябвало да излъчва, да прави видеоклипове, да записва, редактира, качва, споделя, записва, стриймва – безконечен кръговрат, в който няма отмора – безмилостно, непрестанно, без почивни дни, без празници. Много от младежите, които са се устремили към сходна кариера, отхвърлят срещи с приятелите си онлайн. Онлайн каналът е приоритет и всичко останало от всекидневието се подчинява на този темп.

Има и такива, които са задоволително далновидни, с цел да се постараят редом с кариерата на стриймър да си пoдсигурят друга специалност или личен бизнес. Така могат да си разрешат да се отдръпват, когато се почувстват извънредно изтощени от заниманията с лъчение в Twitch. Но такива младежи не са доста. Повечето не престават да играят, излъчват и… живеят с родителите си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР