Стресът от живота по време на пандемията от COVID-19 и

...
Стресът от живота по време на пандемията от COVID-19 и
Коментари Харесай

Мозъкът на тийнейджърите изглежда напълно различно след локдауните

Стресът от живота по време на пандемията от COVID-19 и съпътстващите я локдауни форсира стареенето на мозъците на младежите . Ефектите са сходни на тези, следени преди този момент вследствие на принуждение, занемаряване и фамилни проблеми.

The Brains of Teenagers Look Disturbingly Different After Lockdown
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Дори и да сте оставили юношеството надалеч обратно, може би си спомняте, че това може да бъде бурно време във връзка с мисли и усеща и има доста реорганизиране, което се случва в мозъка – даже без световна пандемия и обвързваните с нея локдауни.

Скорошно изследване на откриватели от Станфордския университет и Калифорнийския университет в Сан Франциско заключава, че пандемията е „ ускорила “ част от това реорганизиране, изтъняване на кората и увеличение на размера на хипокампуса и амигдалните сектори на мозъка.

„ Вече знаем от световни проучвания, че пандемията е повлияла неподходящо на психологичното здраве на младежите, само че не знаехме какво, в случай че въобще прави нещо, физически на мозъците им “, споделя психологът Иън Готлиб.

Екипът прегледа мозъчни сканирания с магнитен резонанс (ЯМР) на 81 деца, направени преди пандемията (между ноември 2016 година и ноември 2019 г.), и 82 деца, направени по време на пандемията (между октомври 2020 година и март 2022 г.), и откакто рестриктивните мерки на пандемията бяха облекчени ( пролетта на 2020 година, в Калифорния).

The brains of teenagers who lived through the Covid pandemic show signs of premature ageing, research suggests
Study also found poorer mental health, but it is unclear whether this is linked to brain age difference
— Reiner Grißhammer (@erlesen)
След това откривателите съпоставят децата от двете групи, като употребяват фактори, в това число пол, възраст, пубертетен статус, етническа принадлежност, стрес в ранния живот и социално-икономически генезис, с цел да им дадат голям брой точки за съпоставяне.

Това, което сканирането сподели, беше, че процесът на стареене на мозъка наподобява се е ускорил в групата след пандемията. Периодите на блокиране от по-малко от година са довели до еквивалента на три години стареене на мозъка при втория асортимент на младежи.

По-лошо психологично здраве също е видяно в групата след пандемията, макар че не е ясно дали това е директно обвързвано с възрастта на мозъка. Това, което това изследване не може да ни каже, е дали тези промени ще бъдат непрекъснати или дали има спомагателни психологични проблеми, които ще зародят от ускорените промени в тези основни мозъчни структури.

„ Дали тяхната хронологична възраст в последна сметка ще настигне тяхната „ възраст на мозъка “? “ се чудят експертите. „ Ако мозъкът им остане непрекъснато по-стар от тяхната хронологична възраст, не е ясно какви ще бъдат резултатите в бъдеще ".

„ За 70 или 80-годишен човек бихте очаквали някои когнитивни проблеми и проблеми с паметта, основани на промени в мозъка, само че какво значи за 16-годишните, в случай че мозъците им стареят прибързано? “

Ще са нужни повече проучвания, с цел да се разбере. Екипът възнамерява да продължи да наблюдава същата група хора, до момента в който остареят, като следи за по-нататъшни промени в структурата на мозъка и всевъзможни затруднения на психологичното здраве, които могат да се развият.

Всички младежи са били наети за изследване на депресията по време на пубертета. Пандемията от COVID-19 обаче – и паузата в изследването по време на блокиранията – насочва изследването в друга посока.

Констатациите могат да демонстрират нужда от поправяне на други проучвания на мозъка, които ще би трябвало да вземат поради това неврологично ускоряване на стареенето.

„ Пандемията е световен феномен – няма човек, който да не го е претърпял “, споделя психологът Иън Готлиб. „ Няма действителна контролна група “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР