Стресът на работното място се превръща в толкова значителен проблем,

...
Стресът на работното място се превръща в толкова значителен проблем,
Коментари Харесай

Големи компании въвеждат по-кратка работна седмица?

Стресът на работното място се трансформира в толкоз забележителен проблем, че ръководителите на редица компании от ден на ден разискват възможното понижаване на седмичната натовареност на служащите и чиновниците си.

Близо една трета (около 30 на сто) от огромните компании в Съединени американски щати изследват дали може да трансформират продължителността на работната седмица на своя личен състав. Те разискват дали да вкарат график, при който чиновниците им ще работят четири или четири дни и половина седмично. Това сочат резултатите от ново изследване измежду основните изпълнителни шефове на водещи американски компании, извършено от компанията за одит и финансови съвещания Кей Пи Ем Джи (KPMG), написа dariknews.bg.

" Всички ние (ръководителите на компании - бел. ред.) се опитваме да установим какво е оптималното работно време. Ще продължим да опитвам и да променяме нашите решения ", показва основният изпълнителен шеф на Кей Пи Ем Джи Пол Кноп в изявление за Си Ен Ен.

Светлина в края на тунела

Не е изненадващо, че доста служащи и чиновници утвърждават въвеждането на по-кратка работна седмица.

Значителна част от участниците в допитване (77 на сто), извършено от американската компания за маркетингови проучвания и изследвания на публичното мнение " Галъп " (Gallup) в края на предходната година, са показали, че в случай че бъде въведена четиридневна работна седмица, с 40 работни часа, то това би оказало позитивно въздействие върху качеството им на живот. Съществен дял от участниците в изследването (46 на сто) са оповестили, че по-кратката работна седмица ще има " извънредно положителен " резултат върху метода им на живот.

Зя тях може би има светлина в края на тунела, защото фирмите в Съединени американски щати и Европа, които са въвели пробно четиридневна работна седмица, регистрират, че това решение е оказало позитивно влияние върху тяхната активност.

По-кратката работна седмица се отразява положително на продуктивността на чиновниците и служащите, означават доста от ръководителите на тези компании.

Главният изпълнителен шеф на Кей Пи Ем Джи Пол Кноп обаче показва, че въвеждането на по-кратка работна седмица към момента не може да бъде изрично доказано.

" Все още е прекомерно рано да разгласяваме четиридневната работна седмица за част от бъдещето. Нейното въвеждане към момента е в пробна фаза ", показва Кноп.

Главните изпълнителни шефове на редица компании се пробват да плануват възможните резултати от приемането на по-кратката работна седмица. Те проучват по какъв начин въвеждането й би се отразило на психологичното и физическо здраве на чиновниците им и дали ще докара до понижаване на разноските на компаниите посредством основаване на по-ефективна работна среда.

На този декор някои компании, които са въвели пробно по-кратка работна седмици, не се отхвърлят от нея, показва Си Ен Ен.

По-голяма част от компаниите във Англия, участващи в най-големия опит в света за въвеждане на четиридневна работна седмица, година по-късно към момента разрешават на чиновниците си да работят по-кратко.

Повече от половината от тези компании даже оповестиха, че не възнамеряват да връщат петдневната работна седмица.

Не всеки началник утвърждава четиридневната работна седмица

Не са малко обаче шефовете на компании, които не считат, че е допустимо въвеждане на четиридневна работна седмица във всички браншове на стопанската система и в администрацията.

Главният изпълнителен шеф на Кей Пи Ем Джи отбелязва, че по-кратката работна седмица е допустима в бранша на финансовите услуги, в областта на маркетинга и в някои други професионални действия, при които чиновниците работят най-вече в офиси. Тя обаче надали е използвана в опазването на здравето, където съществува дефицит на работна мощ, показва Пол Кноп.

" Предполагам, че може да минат години, до момента в който се стигне до необятно използване на четиридневна работна седмица, в случай че въобще това се случи. Да, някои компании организират сходни опити, без да подвигат доста звук, само че персонално аз не планувам всеобщото въвеждане (на четиридневна работна седмица - бел. ред.) през идните няколко години ", акцентира основният изпълнителен шеф на Кей Пи Ем Джи.

Един милиардер в поддръжка на по-кратката работна седмица

Милиардерът Стив Коен обаче не споделя песимистичните настройки на Пол Кноп по въпроса с въвеждането на по-кратка работна седмица.

По-рано този месец един от най-успешните вложители в Съединени американски щати съобщи пред Си Ен Би Си, че въвеждането на четиридневната работна седмица следва, изключително с навлизането в стопанската система на технологиите, основани на изкуствен интелект.

Коен показва, че е вложил в нова спортна лига по голф, защото частично е уверен, че скоро трудещите се ще разполагат с повече време в петък.

" Мисля, че по този начин или другояче щях да влагам в голфа, защото виждам в него вероятност в по-дългосрочен проект, само че също по този начин съм уверен ", че този спорт ще добива все по-голяма известност, защото " четиридневната работна седмица следва да бъде въведена ", съобщи вложителят.

" Хибриден " модел на работа

Същевременно Кей Пи Ем Джи регистрира още една наклонност на пазара на труда в Съединени американски щати, която е удобна за служащите и чиновниците.

Изглежда, че даже и след края на пандемията от COVID-19 все по-малко шефове на компании упорстват техните подчинени да прекратят напълно отдалечения метод на работа и да се завърнат на цялостна работна седмица в офисите на сдруженията.

Само 34 на 100 от основните изпълнителни шефове на компании, интервюирани от Кей Пи Ем Джи, са декларирали, че плануват чиновниците им да спрат да работят от домовете си и да прекарват в офисите на фирмите всичките пет работни дни в седмицата. Само преди година сходно желание са изразили 62 на 100 от шефовете, взели участие в аналогично изследване.

При новото изследване, 46 на 100 от интервюираните основни изпълнителни шефове са показали, че плануват въвеждането на " хибриден " модел на работа. Това значи, че чиновниците им ще работят от домовете си през част от работните дни, а през другите ще се трудят в офисите.

За съпоставяне - единствено 34 на 100 ръководителите на компании, взели участие в допитването, извършено от Кей Пи Ем Джи през 2023 година, са подкрепили въвеждането на " хибриден " модел на работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР